Als een communicant op een mooie meimorgen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     405 Views     Leave your thoughts  

Ziezo. Ik heb er twee maand tijd en energie aan besteed maar de nieuwe westhoek.net is zo goed als afgewerkt. Wanneer jullie dit lezen, zal dit ook effectief zo zijn, dus ga ik er van uit dat de nieuw look & feel van de teletijdmachine en de kronieken voor jullie ogen ligt. Iets anders hé? Gedaan met de zwarte achtergrond van mijn 3699 individuele pagina’s. Ik wilde iets fris en jeugdig en wat kon er beter zijn dan een variante op mijn kroniekenvandewesthoek.be waar wit en kleurige foto’s de hoofdrol spelen.

Mijn testpubliek is razend enthousiast over de nieuwe omgeving. Het lijkt er wel op dat al mijn verhalen pas nu tot leven komen en ik ze eigenlijk wat begraven had in het duister van het verleden, in de sarcofagen van de tijd. Wat heb ik daar toch over nagedacht en gepiekerd! De individuele pagina’s heb ik zopas verwijderd en vervangen door mijn 89 hoofdstukken. Het opnieuw creëren van elk van die episodes in deze nieuwe stijl was een werk van telkens wel drie uur. ‘Het is goed voor één keer’ placht mijn moeder me soms te vermanen in mijn kindertijd, wel dat is precies wat ik nu voorhoud aan mezelf.

Maar goed. Ze staan allemaal netjes ingeblikt en allemaal te glunderen als eerste communicanten op een zonnige meimorgen. Veel uitleg hoef ik er niet bij te geven. De pagina’s openen zich snel en zijn ook perfect leesbaar op tablet en smartphone wat mijn kronieken van de Westhoek daarmee een extra dimensie geeft.

Daarbij kwam nog de uitdaging om een nieuwe indexpagina te kneden en zo de bestaande paarse homepage naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen. Ik was er ooit erg tevreden over, maar de wetenschap dat ik dat paars op geen enkele manier kon vervangen door een andere kleur, was er voor mij te veel aan. De nieuwe interface was dus absoluut van ‘moeten’ en kreeg dus eveneens een fris en roodwit uitzicht.

Ik wil best wel wat extra uitleg geven rond de nieuwe interface die toegang geeft tot elke individuele kroniek. Jullie kunnen voortaan op drie manieren op zoek gaan naar het onderwerp van jullie keuze! Naast de gebruikelijke diashow heb ik de website nu ook voorzien van een tab per hoofdstuk en heb ik een overzicht met uitleg van elke episode voorzien. Hopelijk zullen mijn bezoekers niet langer verloren lopen in dit labyrint van de Westhoekgeschiedenis.

Een eenvoudige menubalk verschaft toegang tot de satellietwebsite van www.dekroniekenvandewesthoek.be waar ik zowat dagelijks een fragment uit mijn werk of uit dat van andere heemkundigen plaats. Mijn gasten kunnen er met veel plezier gaan grasduinen. Jullie kunnen nu ook direct naar de website www.dekronieken.com die zich focust op elk van mijn vijf boeken en waar mijn lezers ook terecht kunnen om die aan te schaffen.

Deze keer wilde ik ook wel ruimte maken om mezelf eens voor te stellen. Tot op vandaag verkoos ik het om zelf wat bescheiden op de achtergrond te blijven. En nu ik die stap gezet heb en mezelf verplicht heb om een passende autobiografische tekst te schrijven, ben ik er blij om. Jullie mogen best weten met welk vlees in de kuip jullie bij de kronieken van de Westhoek te maken hebben. Mijn vrouw vindt de introductie in elk geval leuk geschreven.

Ook de nieuwspagina die je momenteel aan het lezen bent, zal voortaan vast deel uitmaken van het hoofdmenu van westhoek.net. Ik probeer zowat elke maand een update te brengen over mijn werk, over de pas afgewerkte kronieken en over mijn plannen en zo veel meer.

Voor de aardigheid zal ik binnen afzienbare tijd trouwens ook al mijn vroegere updates herpubliceren zodat jullie eigenlijk de opbouw van mijn werk van lang geleden nog eens kunnen herbeleven. Tot slot is er ook de noodzakelijke zoekfunctie. Op het moment dat ik deze update aan het schrijven ben, is mijn zoekpagina nog niet helemaal afgewerkt, maar ik vermoed dat dit geen verdere problemen meer zal geven. Zo. Tijd voor exploratie van de nieuwe website. Ga gerust jullie gang.

Ondertussen kan ik me nu weer focussen op mijn echte werk. Het schrijven van nieuwe kronieken. Eind 2015 heb ik de laatste hand gelegd aan een flink uit de kluiten gewassen episode over de kleinzonen van Clovis, een kroniek die jullie kunnen lezen op www.dekronieken.com/P0575100.html. Alles speelt zich af tussen de jaren 560 en 600. Meer dan eens ben ik verbaasd geweest over de verrassende details die de oude geschriften over die oude gebeurtenissen naar boven brengen.

In de geschiedenislessen van mijn jeugd waren de Franken goed voor amper enkele zinnen, ergens tussenin de Romeinen en de middeleeuwen. Veel meer zal het niet geweest zijn. Elk dag opnieuw leer ik hoe slordig onze vaderlandse histories toch omgegaan zijn met eeuwen van echt gebeurd verleden. Het lijkt wel alsof honderden jaren van illustere gebeurtenissen onder de mat geveegd werden alsof ze nooit voorgevallen waren. Deze opmerking zullen jullie ongetwijfeld ook zelf maken wanneer jullie gebiologeerd mijn kroniek over de kleinzonen van Clovis zullen lezen.

Ik beschik nog over heel wat informatie van de tijden voor Clovis, dus ben ik nog wel een hele tijd zoet met dat ver verleden. Maar de volgende maanden staat toch wel een reis naar de toekomst op mijn programma. Enfin; toekomst is voor mij het begin van de 16de eeuw. Januari en februari 2016 zal ik besteden aan een kroniek over de jeugdjaren van keizer Karel, de periode 1500-1525. In de episode over zijn moeder en vader (Johanna en Filips in de storm) heb ik het uitgebreid gehad over de komst van zijn Spaanse moeder. Maar deze keer ga ik nu effectief graven in ‘s mans eigen puberteitsjaren. Ik ben benieuwd wat dit binnen enkele weken zal opgeleverd hebben. Ik wens jullie veel leesplezier en een veilige tocht in het verleden toe!

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>