Als godslaster niet helpt

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     510 Views     Leave your thoughts  

Maandag 27 april 2015. Mijn veertiendaagse update is tijdens het voorbije weekend danig in het honderd gelopen. Vervelend. Een update van mijn WordPress software draaide zaterdagmorgen, voor ik er goed en wel erg in had de website dekroniekenvandewesthoek.be volledig in de soep. Tot dan liep alles perfect, er stond al een nieuw artikel gepubliceerd en mijn gedachten stonden goed om er nog twee aan toe te voegen. Tot de aangebrande soep natuurlijk. Website volledig buiten werking, aangebakken, en de webmaster met de handen in het schaars overgebleven haar.

Op zo’n moment wil je wel vloeken. Maar godslaster helpt al evenmin. Kalm blijven is de boodschap. De chatbox met mijn websiteprovider in Canada blijkt mijn enig mogelijk soelaas. En die schakelt dan op zijn beurt over naar zijn helpdesk in India of in Bangladesh. Zaterdag en zondag verscheidene keren mails gekregen van achtereenvolgens Likhita, Priyashree, Sandeep om dan uiteindelijk zondagavond het verlossend bericht te krijgen van Waseem. In het Engels uiteraard: ‘Het probleem is opgelost, gelieve nog eens je cache geheugen te verwijderen en je kan weer aan het werk’. Met dank aan Waseem & co. De wereld is eigenlijk niet meer dan een gehucht geworden.

Het hele weekend door had ik te doen met mijn bezoekers die de website ofwel niet ofwel zeer gebrekkig te zien kregen. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Daarom dus duizend en één excuses, het zal niet meer gebeuren. Ik weet dat dit laatste een valse belofte is. Ik heb het al te veel meegemaakt dat computers, software, websites en al het www-gedoe me wel al eens in de steek durven te laten. En het zal zeker nog gebeuren, wees daar maar zeker van. Maar goed, ik kan weer werken en er zijn geen potten gebroken.

De nieuwe webstek van de kronieken is ondertussen al 4 maand opgestart en oogt naar mijn gevoelen fris, kleurrijk en als een vat vol verrassingen. Het blijft de bedoeling. De dagen zullen hopelijk wat mooier en lichter worden en zo kan ik er met een fototoestel op uittrekken om inspiratie op te doen bij de nieuwe natuur en het opgefriste kleurenpallet van mijn omgeving.

Het aantal bezoekers gaat verder in stijgende lijn en dat doet me uiteraard heel veel plezier. Er melden zich nog altijd nieuwe Twitter- en Facebookvrienden aan. Het is een signaal dat de burger moed en zin geeft om verder te werken aan de geschiedenis van de Westhoek.

Die is trouwens de voorbije week aangevuld met een nieuwe episode: ‘De Kronieken van Gerard De Feu’. De nieuwe teksten zijn gebaseerd op de gebeurtenissen in Ieper tussen 1383 en 1499 en zijn geschreven in dat oude Vlaams van de 17de eeuw. Ondertussen ben ik al flink vertrokken met een nieuwe uitdaging. Terug naar Marcus Van Vaernewyck en zijn kronieken van de jaren 1500 waar hij uitgebreid terugkijkt op de oude geschiedenis van Vlaanderen en zich hierbij baseert op nogal wat bekende en onbekende geschiedschrijvers die op hun beurt wel wat te vertellen hadden.

Het is een ongelooflijk boeiend werkje waar ik kennis maak met de bronnen van onze wetgeving en maatschappij. De Germanen, de Galliërs en de Friezen, het verste verleden van onze voorouders, blijven voor verrassingen zorgen. Hoe boeiend kan geschiedenis toch zijn? Het heeft geen naam. Het boek van Vaernewyck bezit meer dan 400 bladzijden en het is dus opnieuw een opgave om die bladzijden één na één te lezen en te interpreteren. Het is een job die ik graag doe. Vooral dat interpreteren is plezant. ‘Wat staat hier te lezen en hoe kan je dat begrijpen?’ Soms kan ik enkele bladzijden samenvatten in één enkele gevatte zin. Om dan hopelijk uiteindelijk en beetje bij beetje tot een tekst te komen die in smaak zal vallen van mijn lezers en sympathisanten en de geschiedenisfreaks onder jullie.

Ik ben er zeker nog enkele weken zoet mee. De tekst zal vermoedelijk gegoten worden in twee of drie verschillende hoofdstukken zodat ik die chronologisch goed kan laten samenpassen in mijn teletijdsmachine van westhoek.net. Tot binnen een week of twee, hopelijk strooien de ijsheiligen geen roet in mijn eten!

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>