Als je gedachten op de loop gaan

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     650 Views     Leave your thoughts  

Zondag 28 juni 2015.

Het jaar 1500 komt stilaan in het verschiet. Ik heb wat met keizer Karel, weet niet precies wat, maar de man intrigeert me. Ik denk dat alles te maken heeft het feit dat zijn geboortedatum 1500 nogal gemakkelijk te onthouden was op school. Waarom zou een scholier de moeite doen om een keizer te memoriseren die geboren werd in 1384? Een effen getal, daar gaat het om. Een andere reden kan ik er niet aan geven.

Mijn mannetje komt stukje voor stukje in zicht en daar helpt de ‘Chronyke van Vlaenderen’ van Nicolaas Despars me uitstekend bij. Het heeft een tijd geduurd vooraleer ik deze 16de- eeuwse geschriften op de kop kon tikken, maar ze zijn de moeite zeker waard. Het voorbije jaar heb ik het al herhaaldelijk gehad over zijn grootouders Maximiliaan van Oostenrijk en zijn veel te vroeg overleden echtgenote Maria van Bourgondië. Die hadden twee kinderen: Filips de Schone en Margaretha van Oostenrijk. Die Filips de Schone trouwt met de Spaanse koningsdochter Johanna van Arragon en het is uit dat koppel dat mijn Karel geboren wordt. Ja: in het jaar 1500. Te Gent.

Het huwelijk tussen Filips en Johanna brengt niet alleen Karel, maar vooral de Spanjaarden naar Vlaanderen en naar de Westhoek. Wat een cultuurschok moeten die vreemde snuiters toch hebben bezorgd aan onze voorouders? Vreemde taal, alsof ze de hele tijd lispelen, bizarre kledij, extreem fanatiek in het christelijk geloof en helemaal niet geneigd om te luisteren naar de lokale mening en gevoelens. Er staat een moeilijke eeuw voor de deur.

Papa Filips (de Schone) is een broekvent van zeventien als hij het bestuur van de Nederlanden in handen krijgt. De Westhoek en Vlaanderen zijn sinds kort samen gegaan met Brabant en de Nederlandse provincies en gaan nu in de geschiedenisboeken mee in het bad van de Nederlanden. Het is even wennen na mijn jarenlang verblijf in de Vlaamse steden van de 13de en de 14de eeuw. Maar goed, ik krijg dus in mijn nieuwste episode van mijn Kronieken van de Westhoek te maken met die puber Filips en het lot dat hem beschoren wordt.

Er zit schuif in de gebeurtenissen, zowel voor hem als voor mezelf. Na één week schrijven is hij al getrouwd met zijn Johanna, heeft hij al vier kinderen en is hij al twee keer goed ziek geweest. Een keer de mazelen en nog een andere besmettelijke ziekte. Lang zal mijn hoofdpersonnage niet leven, dat weet ik nu al, maar aan zijn dood ben ik nog niet aan toe. Ik beleef zijn lange reis naar Spanje alsof ik er zelf bij ben en dat geeft meteen een goed gevoel aan mijn jongste aflevering, nummer 84 in de rij. Nog zeker een dag of tien schrijven, jullie kunnen half juli zeker mee op reis naar het zuiden.

Het wordt stilaan tijd om deel 5 van mijn boeken in te blikken. De hoofdstukken zijn al meer dan een jaar geleden geschreven en zullen zoals gepland verschijnen ergens in september van dit jaar. De grote vakantie staat voor de deur en die zal ik besteden aan het volledig herlezen van de teksten en het op punt zetten van de layout en de voorpagina. Ik ben er eigenlijk al stiekem aan begonnen. Er staat al zoiets als een ‘boek5’ document in mijn desktop waar ik nu al de tussentitels aan het toevoegen ben.

Mijn eerste impressie is positief. Ik heb duidelijk een stap voorwaarts gezet in mijn stijl. Hoe je het draait of keert: schrijven is een ambacht die je enkel echt onder de knie krijgt door er dagelijks mee bezig te zijn. De confrontatie met oude bronnen en die verjaarde talen kan best confronterend en moeilijk zijn, maar toch doe ik hier het metier op om van mijn schrijfwerk iets te maken dat taalwaardig en creatief de moeite om lezen is. Enfin dat is mijn ambitie en mijn aanvoelen. Hoe jullie mijn pennenvruchten evalueren kan ik slechts van op afstand meten.

Ik kreeg daar vrijdag tijdens de afscheidsreceptie van John Desreumaux van het Iepers stadsarchief wel de gelegenheid toe. Het doet plezier als specialisten uit Neerwaasten, Zonnebeke en Diksmuide zich positief uitlaten over mijn manier van schrijven en dat ze het best kunnen appreciëren dat ik het verleden op eenvoudige en begrijpelijke manier bevattelijk wil maken. Ik wil hier en nu trouwens nog eens van de gelegenheid gebruik maken om een compliment te geven aan John die het stadsarchief achter zich laat en met pensioen gaat. Wat heb ik genoten van zijn licht excentrieke stijl, zijn spitse humor en de heerlijke eigenzinnigheid die hem zo kenmerkt.

Eigenzinnig zijn, is eigenlijk een stuk toegeven aan je eigen impulsen en gedachten en die gerust zelf een tijd hun loopje laten gaan. Enfin, dat ondervind ik toch bij mezelf. Neem nu ‘Peegie’, de Nieuwmarkter uit Roeselare, telg uit een leurdersfamilie en vooral de hoofdrolspeler in de boeken die Willem de Hazelt (gedrukt door Sansen te Poperinge) in 1949 en 1951 liet uitgeven. Ik ken de vrolijke West-Vlaamse verhalen van Peegie uit mijn kindertijd en het was me al een tijd opgevallen dat die boeken uit de bibliotheken verdwenen zijn en er eigenlijk niemand Peegie nog kent. Wat een zonde toch!

Kom ik daar op tweedehandsnet niet in contact met twee afgedankte Peegie-boeken zeker? Juist, ik heb die haastig gekocht. Prima materiaal – een koopje – om jullie met hem te laten kennismaken op www.dekroniekenvandewesthoek.be. De taal, humor, vrolijke streekmentaliteit van Peegie kunnen niet beter passen bij de reeks dagelijkse inlassingen op de speeltuin die deze website voor mezelf eigenlijk betekent. De titel van zijn eerste levensdagen ‘Petrus Franciscus Savattus, ik doop u’, spreekt al onmiddellijk voor zichzelf. Maak gerust kennis met zijn geboorte en met moeder Tanite en vader Pee den Ouden (vandaar Peegie: de zoon van Pee).

Elke week kom ik wel af met een nieuwe episode uit het frivole en onweerstaanbare leven van onze Roeselaarnaar Peegie. Excentriek zijn en wat eigenzinnig is best wel leuk. Ik kan het weten. Tot volgende update!

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>