Citytrip naar het leven van keizer Karel

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      1 year ago     457 Views     Leave your thoughts  

Vrijdag 25 maart 2016, halfacht in de morgen. Ik heb net mijn gebruikelijke pagina geschreven. Een leuk lang paasweekend staat voor de deur. Ik ben zo vrij als een vogel. Een prima gelegenheid om even een update te plaatsen over mijn ‘Kronieken van de Westhoek’.

Ik ben al heel het jaar op bezoek in het leven van keizer Karel. Grappig hé? Op bezoek gaan in iemands leven is een speciale hobby. Vooral met de wetenschap in het achterhoofd dat ik die mens dus helemaal niet ken met uitzondering van zijn geboorteplaats en -jaar. Uiteraard was dat Gent en het gemakkelijk te onthouden jaar 1500.

Mijn zoektocht in Karels leven heeft iets weg van een citytrip, lichtjes voyeuristisch, maar vooral met de gezonde nieuwsgierigheid van iemand die nog alles te leren heeft en alles wat hij op zijn weg tegenkomt dat effectief ook voor de eerste keer ontmoet. Een onbekende reis naar het verleden bekeken vanuit de ogen van een verwonderde toerist.

Ik hang dus al heel 2016 die toerist uit. Mijn handleiding zijn de zes boeken die de Schotse historicus William Robertson in 1769 schreef en die vijf jaar later vertaald werden in het Nederlands onder de titel van ‘Historie der regeering van keizer Karel den Vyfden’. Mijn reisgids is een turf van 2400 bladzijden, waarin ik, simpele Ieperse sterveling, op mijn eigen manier een kroniek probeer te distilleren die mijn fascinatie voor de geschiedenis vertaalt in alweer een historische vertelling die kan boeien voor mijn lezers.

Het is een uitdaging. Eind februari heb ik de jeugd van Karel achter me gelaten. De kronieken over zijn jeugd en het ontstaan van de geloofsvervolgingen hebben me al gebracht tot in het jaar 1521. Sinds 29 februari probeer ik nu dat propvol leven van mijn mannetje in een derde deel te gieten. Een kleine maand en 32 pagina’s tekst hebben me nu al geloodst tot in 1533. De Westhoek speelt dit keer een te verwaarlozen rol, ik heb het er soms moeilijk mee, maar ik wil absoluut de omstandigheden leren kennen in de welke de Vlamingen moesten leven in de jaren 1500. Wat er zich op politiek niveau afspeelt, zal uiteindelijk een heel belangrijke rol spelen in het dagdagelijks leven van de Westhoek.

Voor ik me dus buig over de lokale geschiedenis, moet ik mezelf dus eerst een weg banen door de levens van Karel, Hendrik, François en Clemens, die in deze tijd de voornaamste protagonisten van de geschiedenis waren, zoals Erdogan, Poetin, Merkel, Hollande en Cameron dat zijn in het jaar 2016.

Het is een boeiende reis. Enigszins bevreemdend dat ik elke morgen opnieuw in hun levens stap zonder ook maar enigszins vooraf te weten wat ik daarna zal beleven. De ene verrassing volgt de andere. Het is een uitdaging om tientallen bladzijden op mijn manier te transformeren naar kleine stukken tekst die het geheel goed samenvatten; met een flinke vleug pit en eigenzinnigheid zoals jullie die kennen uit mijn andere kronieken.

Ik heb er nog voor een maand als ik het zo allemaal bekijk. Ik wil absoluut landen in 1550. Pas dan kan ik op een zinnige manier terugkeren naar de grond van de Westhoek en van Vlaanderen waar het echte leven zich natuurlijk afspeelt. Weet dus beste lezer, dat ik naast mijn dagelijkse inlassing in ‘De Kronieken van de Westhoek’, nog keihard aan het werk ben aan een superlange kroniek 1520-1550 waar ik zeker nog enkele weken verder zal in onderduiken. Het is dus nog even wachten voor mijn lezers op dit vervolg.

De kroniek ‘Vogelvrij’, mijn recentste schrijfstuk, kan ik ondertussen best aanbevelen voor wie zich eens flink wil laten gaan in de verontwaardiging die de geschiedenis soms kan opwekken. Hier heb ik het over het geloof en over de smerige houding van de kerk in Rome en daarbuiten.

Ik heb eigenlijk nog iets te vertellen. Een plezierige afsluiter. De laatste tijd krijg ik de ene positieve reactie na de andere, meestal vanuit erg onverwachte hoek. Al die berichtjes zijn als het ware opkikkertjes voor mezelf. Het blijft me plezier doen dat jullie vooral graag lezen wat ik geschreven heb en dat jullie zich onderdompelen in mijn fascinatie voor wat onze voorouders allemaal beleefd hebben hier op aarde.

Vergeet niet dat op de grond waar wij nu enkele jaren mogen leven, er al heel veel generaties geleefd hebben met hun vreugde maar ook met hun miserie, ellende en droefenis. Ik blijf hopen dat ik een stuk respect voor elk van hen tussen de lijnen van mijn kronieken kan stoppen. Geschiedenis is niet enkel gereserveerd voor academici maar eveneens voor mensen zoals jij en ik!

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>