De kinderpit van Kemmel

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 years ago     531 Views     Leave your thoughts  

Uit het onthoud van Félicie Morisse (80 jaar in 1970)

Dwaallicht

Als ik ging naar de school van Kemmel naar de Vierstraat, ‘t was daar een lucht bij een klein busseltje en ‘t was daar een grote boom. ‘T brandde daar altijd een luchtje op, lijk een aanzichte. We dosten daar niet meer passeren en de mensen ook niet, ‘t doste daar niemand meer passeren omdat ze daar altijd een lucht zagen op die boom. En ze zeiden, ‘t is hier een kasteel verzonken en ‘t is dien baas die were keert om te zeggen waar dat zijn geld was.

Vliegende Geit

‘t Was daar ‘gete-verkeer’ lijk of dat de mensen dat naamden, op een route innewaarts aan de Zwijnebak, tussen Nieuwkerke en Kemmel. Dat was een gete die vloog door de lucht en ze schreeuwde alsan. Ik heb ook gaan kijken. ‘t Was daar vele volk tegen den donkeren en ‘t vloog daar altijd een gete boven ons hoofd, die schreeuwde. Dat heeft een week of drie gebeurd.

De Kinderpit

Als we wieder onze plechtige kommunie deien, me gingen naar de Kemmelberg en me wandelden daar en de nonnen zeien: ‘je meugt alsan niet daar op trappelen, dat is de kinderpit!’ Me mochten daar niet op trappelen omdat hij ging invallen op de jongens. De mensen hier zeien tegen de jongens dat al de kindjes kwamen van de kinderpit van Kemmel. Dat was een pit met een steen erop. Er lag daar ‘n ulle op. Mietje Van Dune, die hier tenden de strate woonde en die accoucheuse was en die mij gebracht heeft en een ander, ze haalde al de kleine jongens van Kemmel.

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>