De kleerwinkel aan de markt

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      3 years ago     613 Views     Leave your thoughts  

Zondag 22 februari 2015. De horizon kleurt al rood achter het silhouet van de Sint-Pieterskerk. Het wordt een mooie dag. Vanmorgen al druk in de weer geweest met het inblikken van het nieuwste hoofdstuk over Poperinge. Zoals het nu loopt, mogen jullie al eens beginnen te gluren vanaf volgende donderdag op de pagina http://www.westhoek.net/P1490001.htm. Nee, nu nog niet voor diegenen die zich op dit eigenste moment niet kunnen bedwingen. Het lijkt er op dat ik zelf voorzichtig tevreden ben met de nieuwe episode uit onze Westhoekgeschiedenis. Ik ben voor de eerste keer gearriveerd bij de beeldenstorm en bij de godsdienstoorlogen die zwaar gewoed hebben tussen 1560 en 1600. Schrijven over de jaren 1200, 1300 en 1400 voelt een beetje aan als rondwandelen in een tuin die ik al een hele tijd ken. De jaren 1500 zijn ook voor mij vooralsnog een onbekende. De eerste kennismaking is in elk geval goed verlopen. Wat een stuk empathie toch kan doen. Ik moet er bij gestaan hebben toen Sebastiaan Matte de mensen van Steenvoorde en de Poperingenaars tot over het randje bracht.

Mijn gedachten zweven weg. Terwijl de zon op dit eigenste moment recht in mijn ogen begint te priemen, denk ik aan al dat hooliganisme uit vervlogen dagen. Ja. Ik ben het zeker, het nieuwe hoofdstuk met als titel ‘De oude geschriften van Poperinge’ wordt aangenaam om lezen voor mijn supporters. Trouwens, gesproken over fans, kreeg ik gisteren in de voedingswinkel om de hoek, een erg leuk compliment over mijn website. Een voor mij onbekende persoon (maar ik ben een oen in het herkennen van mensen) begon zo maar met bloemen te gooien aan de kassa, ik begon haast te blozen. Maar.. toegegeven zo’n kleine zaken kunnen een mens zijn dag goedmaken.

Zo herinner ik mij een gesprek in een kleerwinkel aan de markt. Deze winter. Een oudere heer die me aanklampte met de vraag of ik die schrijver was van de ‘oorlog in de Westhoek’ enzoverder. Hij had me herkend van op de achterflap van mijn boeken. Naar verluidt een trouwe bezoeker van de website. Ik kan niet verhelen dat zo’n kleine attenties wat doen met een mens.

Trouwens. Gesproken over websites. De ‘Kronieken van de Westhoek’ zijn ondertussen ook op kruissnelheid geraakt. Ditjes en datjes en niemendalletjes over ons verleden. Oude remedies tegen bekende ziekten, bizarre verslagen van ongevallen. Volksverhalen, onze oertaal op zijn best. Hier en daar een fragment van mijn eigen werk. Humor, oude en nieuwe spreuken en wijsheden. Dat allemaal overgoten met een sausje van kleurrijke foto’s die de schoonheid van het leven accentueren. Ik weet eigenlijk niet waar eerst kijken.

Het is best grappig dat elk nieuw bericht een spontaan bericht is. Ik weet met andere woorden niet wat ik straks nog op www.dekroniekenvandewesthoek.be zal plaatsen. Ook het aantal bezoeken en bezoekers loopt alle dagen op. Geschiedenis en herinnering als een feest om van te genieten op een eenvoudige en intuïtieve manier. Dat is het wat ik bedoel, hopelijk wordt dat ook door jullie op diezelfde manier ervaren. Nog een prettige zondag voor alle sympathisanten en voor de rest uiteraard al evenzeer!!

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>