De Kronieken van de Westhoek – deel 5 – op komst

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     638 Views     Leave your thoughts  

Zondag 12 juli 2015. Mijn nieuwe hoofdstuk over de papa en mama van keizer Karel zal veel lijviger worden dan ik ooit had kunnen vermoeden. Mijn research rond Filips de Schone en zijn echtgenote Johanna van Castillië bezorgt me de ene verbazing na de andere. Normaal gezien neem ik een schrijfpauze tijdens de grote vakantie. Dit keer zal die zeker dienen verschoven te worden. Er komt geen einde aan de vreemdsoortige gebeurtenissen in dat leven van de zoon van Maximiliaan van Oostenrijk en zijn madame.

De geschiedenis vanuit verschillende oogpunten bekijken heeft zo zijn voordelen. Ordinaire sterfgevallen blijken koelbloedige moorden. Ziekte en koorts zijn niet altijd een speling van de natuur maar ook wel gevolg van moedwillige vergiftiging van zo veel van mijn hoofdpersonnages. Ik kijk er zelf van op, schrijf er over met enige gêne, maar ik graaf wel verder tot ik probeer iets te vinden wat naar waarheid ruikt. Schrijven is zo dikwijls een boeiend gebeuren en ook nu is het niet anders. Redactioneel heb ik zeker nog een week nodig om deze flink uit de kluiten gewassen episode af te werken en dan rest er nog minstens een week van tekstrevisie en het inblikken van de gebeurtenissen op www.westhoek.net.

Ondertussen heb ik een nieuw front geopend: de assemblage van kant-en-klare episodes in deel 5 van ‘De Kronieken van de Westhoek’. Tijdens het verlof wil ik alles herlezen en dus ben ik al 2 weken druk bezig met het samenvoegen en labelen van de hoofdstukken en de representatieve tussentitels. Ik heb gisteren al een eerste blik kunnen werpen op wat het zal worden. Aha. Het wordt een zware turf. Voorlopig zit ik aan 660 bladzijden en ik zou er nog graag een voorwoord aan toevoegen.

Het lag in mijn bedoeling om ergens rond de 580 pagina’s te eindigen en nu zit ik dus met het dilemma: schrap ik een hoofdstuk en houd ik dat voor deel 6, of laat ik alles zoals het is. Ik ben, eerlijk gezegd, eerder geneigd om alles in één keer te publiceren. Ieper, Veurne, Poperinge, Diksmuide, Nieuwpoort en Wervik komen allemaal ruim aan bod en maken van deel 5 een vrij homogeen Westhoekverslag uit de 15de eeuw. Een hoofdstuk weghalen zou eigenlijk best een beetje zonde zijn.

Mijn buikgevoel vertelt me nu al dat deel 5 een heerlijk boek zal zijn voor de echte geschiedenisliefhebbers en voor iedereen die interesse heeft voor het verleden van onze eigen streek. Ik hoop het boek af te hebben voor einde augustus. De publicatie en de start van de verkoop voorzie ik vanaf half september. Een ritueel om naar uit te kijken, voor jullie én voor mij.

Naast al dat werk is er natuurlijk ook de dagelijkse inlassing van een stukje geschiedenis op www.dekroniekenvandewesthoek.be. Wie deze website een beetje kent, zal hebben gezien dat de stijl van de bijgaande foto’s gaandeweg aan het veranderen is. Dat heeft alles te maken met mijn jacht op mooie beelden van de Westhoek en zijn natuur. Ik trek dan de natuur in. Met de fiets of te voet. Foto’s in macro van bloemen en planten, van bijen en vlinders. Het landschap in al zijn aspecten en zijn verrassingen. De tijd vliegt als ik aan het fotograferen ben. De foto van de kerk van Zillebeke met de Kemmelberg op de achtergrond is zo een voorbeeld. Het gebruik van een telelens doet het er op lijken dat Zillebeke wel aan de voet van de berg lijkt te liggen. En misschien is dat wel een beetje zo.

Ik heb nog een andere vreemde voorkeur voor foto’s: oude huizen en bouwvallige boerderijen, waar de tijd wel lijkt stilgestaan te hebben. Omgewaaide schuilplaatsen in betonnen platen, roestige ijzeren staketsels, desolate ruïnes. Of die foto van die prachtige, door krakers geplunderde, villa, voor iedereen onbekend maar wel op enkele honderden meters verwijderd van het Bellewaerde pretpark. De graffiti op de muren en de honderden distelbloemen waren dankbare onderwerpen die het plaatje vervolledigden.

Jullie zien het: ik ben nog lang niet stilgevallen. De zomer en de herfst blijven boeiende periodes, met deel 5 van ‘De Kronieken van de Westhoek’ hoop ik er stellig op om jullie verwachtingen weer in te lossen.

Nog een prettige verlofperiode toegewenst!!

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>