De loopgraven van de tijd

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 weeks ago     135 Views     Leave your thoughts  

Toch opnieuw een nieuwe mijlpaal voor mezelf.

Ik heb nog wel horden te nemen, maar niemand kan me afnemen wat ik de voorbije acht jaar vanaf nul uit de grond heb gestampt. De geschiedenis van mijn streek op mijn persoonlijke manier geschreven: het is een fascinerend tijdverdrijf, een hobby als geen ander waarbij iedereen voluit kan meeleven met mijn strapatsen en ontboezemingen en vooral mijn persoonlijke kijk op de gebeurtenissen uit het verleden.

Deel 7 van ‘De Kronieken van de Westhoek’ staat vanaf deze middag beschikbaar voor de mensen die een boon hebben voor onze geschiedenis, onze eigenheid, onze cultuur, ons dna; zeg maar samengevat: het verleden van de Westhoek.

Ja hoor, ik ben fier en trots op het boek dat in de rekken ligt. Het zal de lezer wekenlang leesplezier van de bovenste plank bezorgen. De inzichten in onze geschiedenis vindt u gegarandeerd nergens anders: u maakt ze zelf mee: Vlaamse geschiedenis zoals u die nog nooit beleefd hebt!

Om mijn lezers alvast goesting te doen geven heb ik al alvast de inleiding klaargezet:

Beste lezer,

een nieuw boek, een nieuw voorwoord. Met deel 7 van ‘De Kronieken van de Westhoek’ is dat niet anders. Met meer dan 4200 bladzijden onderverdeeld in 105 kronieken groeit mijn werk stilaan uit tot een complete bron voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Vlaanderen en de Westhoek, de regio waar ik geboren en gebeiteld ben.

Wie al eerder kennis maakte met mijn werk weet dat ik geen geschiedenis schrijf zoals dat normaal gebeurt. Ik vertel over het verleden alsof ik er zelf in rondloop en dat maakt mijn teksten helemaal anders dan die van het traditionele geschiedenisboek.

Ik vertel. Ik beleef, geef commentaar, schrijf eigenlijk wel kritisch, voel me triest, ik ben niet bang om scherp uit de hoek te komen. En tussen de lijnen verstop ik heel wat humor. De lezer hoeft absoluut mijn boeken niet van A tot Z te lezen om ervan te genieten. Ook hier bij deel 7 kan je perfect beginnen lezen zonder ooit met de vorige delen kennis te hebben gemaakt. Meer zelfs; de ruim uitgesponnen inhoudstabel biedt de lezer de kans om in te voegen bij het fragment van zijn of haar keuze.

Een van de grote kwaliteiten van mijn kronieken is ongetwijfeld mijn verlangen om onze streekgeschiedenis mee te maken vanuit alle mogelijke perspectieven. In deel zeven zijn dat gebeurtenissen uit Ieper, Lo, Nieuwpoort, Duinkerke, Poperinge, Brugge, Veurne en Oostende. Het schrijven over ons verleden, de research die daar aan voorafgaat, het plezier om met mijn taal te spelen en creatief te blijven, geloof me: dit is passie. En die kan je naar hartenlust meebeleven tussen de regels van mijn teksten.

In deel 7 keer ik nog eens terug op het ontstaan van het Vlaams en het Frans. Ik ga op zoek naar de wortels van onze moedertaal; het Vlaams, waarom die verdween in het noorden van Frankrijk terwijl wij hier de Nederlandse taal zijn blijven spreken. Die terugkeer naar een ver verleden biedt zeker nieuwe inzichten.

En daarna komen de lotdagen aan de beurt. Hele generaties Vlamingen blijven het op vandaag hebben over de ‘lotdagen’ zonder precies te weten wat die inhouden. Hier in dit boek ga ik er uitgebreid op in en focus ik me op de namen van onze dagen, maanden, seizoenen en het (bij)geloof dat op vandaag nog altijd vrij spel heeft in onze hoofden.

En zo kom ik dan terecht bij Willem van Lo, cultfiguur, streekgenoot uit de jaren 1100 die na een mislukte gooi naar de macht in Vlaanderen het dan wel schopt tot eigenaar van het hele graafschap Kent en hij in het Engeland en Normandië van de 12de eeuw een belangrijke rol gaat spelen.

Een passage in Nieuwpoort en Duinkerke brengt me naar de dramatische godsdienstoorlog die Vlaanderen tot in zijn diepste ziel zal aantasten. Calvinisten en katholieken die het van elkaar niet kunnen verdragen dat elk zijn God dient en als bezetenen hun eigen exemplaar aan elkaar willen opdringen. Je moet werkelijk eens lezen waar godsdienstfanatisme ons in de 16de eeuw naar toe heeft geleid en hoe we jammer genoeg vijfhonderd jaar later weer aan diezelfde tragedie begonnen zijn.

Oostende, het laatste hoofdstuk van dit boek is zowat de exponent van de oorlog tussen de religies. Honderdvijftigduizend doden op twee jaar tijd, dat is de prijs die mensen betaalden voor hun onverdraagzaamheid om toch maar hun god en hun eigen groot gelijk op te eisen.

Trek gerust jullie eigen conclusies. Ik wens jullie van mijn kant een veilig verblijf in het verleden en een behouden terugkeer uit de loopgraven van de tijd.

Ivan Vanherpe
Ieper, februari 2018

 

Bezoek snel de website van de Standaard Boekhandel en bestel dit heerlijke deel 7!

 

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>