De lotdagen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      3 years ago     6826 Views     Leave your thoughts  

De lotdagen zijn de twaalf dagen die volgen op Kerstdag (of vanaf Kerstdag voor sommigen). De bijgelovigheid van het volk (of de volksweerkunde) beweert op basis van deze twaalf dagen het weer te kunnen voorspellen voor elke maand van het nieuwe jaar.

Als het dus mooi weer is op 26 december dan zou dat ook zo zijn in januari van het nieuwe jaar. Slecht weer op 2 januari betekent een slechte augustus. Hierbij wordt gelet op de algemene weers- en luchtgesteldheid, de neerslag en het soort neerslag, de aard van de bewolking, de windrichting en de temperatuur.

Sommigen gaan zelfs zo ver om de lotdagen op de delen in stukken (vb van Ou tot 6u, van 6u tot 12u, enz…) om zo weersvoorspellingen te doen per week ongeveer.

Driekoningen- of Dertiendag op 6 januari is bepalend voor de waarde van de voorspellingen. Ais het op die dag niet regent dan mag men zeer veel geloof hechten aan de voorspellingen volgens de lotdagen; regent het wel, dan staan de voorspellingen op losse schroeven.

Gabriel Versavel in Het Zonneheem van 1999

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>