De luiheid uit de lijven verdrijven

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     537 Views     Leave your thoughts  

Zaterdag 16 mei 2015. De eerste tonen van mijn nieuwe playlist met de suggestieve titel ‘writersmusic’ galmen door mijn koptelefoon. Voor wie het interesseert: het wondermooie ‘Aberdeen – Beginning of the Story’ van Zbigniev Preisner. Het is best een leuke morgen. Het nieuwe hoofdstuk is geschreven. De titel is gekozen. ‘Wonderlijke Histories van Vlaanderen’ bevat 31 volwaardige A4 pagina’s tekst. Eigenlijk kan ik er twee hoofdstukken van maken voor mijn teletijdsmachine, maar ik doe het lekker niet. Deze episode is één en ondeelbaar.

Het werk is gebaseerd op de handschriften van Marcus van Vaernewyck uit 1561. Drie weken heb ik er aan geschreven. Geboeid en gebiologeerd ben ik meegestapt met zijn oude kronieken. Van het uiteinde van ons verleden veel nieuws en details. Afgoderij en vreemde gewoontes en veel van die dingen die we zonder dat we het beseffen nog altijd in ons hebben. Tijdens de voorbije weken ben ik eigenlijk van de ene verrassing in de andere gevallen.

Geschenken met grote rode glanzende strikken. Zo bijvoorbeeld het nieuws dat de maagd Maria amper 13 jaar was toen ze in verwachting sukkelde van haar zoon Jezus. Als spits hoef je dergelijke voorzetten alleen maar in doel te koppen. Dat is ook iets wat ik van mezelf verlang. Spitse, puntige en steile taal, zinnen zoals ‘de luiheid uit de lijven verdrijven’ maken sowieso mijn dag goed.

Vanmorgen dus aanbeland bij pagina 31. Af. Gedaan. Was dit nu hoofdstuk 82? Nu alles herlezen en herwerken. Een inspannende bezigheid waarbij focus en concentratie de hoofdrol spelen. Eerst op het scherm, vermoedelijk wel een dag of twee werk en dan het geheel uitprinten en lezen zoals een boek. Op papier ziet alles er weer anders uit en voelt het al aan alsof iemand anders dit ooit geschreven heeft. Er volgen nu ongetwijfeld weer veel wijzigingen. Pas dan kan de spellingscontrole van start gaan. Om dan uiteindelijk de tekst klaar en af te hebben. Klaar voor de teletijdsmachine. Het kind is ter wereld gebracht.

Het inblikken van de hele tekst is zeker minstens een week werk, reken er dus maar op dat ‘Wonderlijke Histories van Vlaanderen’ pas rond einde mei ter beschikking zal zijn op www.westhoek.net. Ik schrijf hierbij ‘ter beschikking’ omdat ik met mijn format niet enkel lezen ambieer maar eveneens een visuele sfeer wil creëren die terug gaat naar de tijd van mijn onderwerp.

Het gebruik van beeldmateriaal op www.westhoek.net staat diametraal tegenover de foto’s die ik kies voor www.dekroniekenvandewesthoek.be. Hier wil ik actie en reactie, kleur en leven, de wereld in al zijn schoonheid, substantie en contrasten. Ik geniet met volle teugen van dat creatieve samenspel tussen beide websites. De frivoliteit van ons verleden die het overneemt van de ellende en de miserie van wat het leven zo vaak heeft betekend en nog altijd in petto heeft of houdt voor ons mensen. Kijken naar de humor en de finesse van het leven. Het is hoe dan ook een geweldige bezigheid. Prettig weekend iedereen!

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>