De nieuwe kerk van Moorslede

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       10 months ago     335 Views     Leave your thoughts  

Uit een herlevend Vlaanderen

Volgens wij in ons vorig nummer aangekondigd hadden, geven wij u heden de foto van de prachtig herbouwde kerk van Moorslede. Ze werd heropgebouwd door de heer Verbeure van Sint-Andries, onder leiding van de alom gekende bouwmeester De Pauw van Brugge. Buiten enkele veranderingen van praktische aard is het dezelfde als voor de oorlog.

Het is niet volkomen gekend wanneer de eerste parochiekerk op Moorslede gesticht, maar het blijft toch vast en zeker dat er in zeer vroege tijdens reeds een bestond.

Wanneer men de kruiskerk maakte in 1852, werd er een muur weggeworpen op welke het jaartal 1228 te lezen stond. Dus werd ze sedertdien nooit ten gronde afgebroken.

Geloofwaardige stukken zeggen ons dat men in 1555 de kerk herbouwde. Een rekening van 1588 bewijst ons dat de kerktoren gedekt was met stro.

Door de Schotten in brand gestoken, werd de kerk opnieuw gebouwd in 1609 of 1610. In 1662 werd de kerk herdekt en kreeg in haar toren drie klokken en een schelleken. Grote herstellingen werden nog gedaan aan de kerk in 1673. En in 1852 werd ze vermeerderd door het toedoen van pastoor Billiau en enkele parochianen.

Op 20 februari 1860 werd de naald van de toren getroffen door de bliksem. Sindsdien heeft men de torenspits van een donderscherm voorzien.

Dit donderscherm moet er nog terugkeren en het is te hopen dat niet niet lang meer duren zal.

Ziedaar enkele punten over de geschiedenis van de oude kerk. Wie er meer over wil weten, leze het verdienstelijk boekje van Medard Van den Weghe (Geschiedenis van Moorslede)

Moorslede

Uit ‘De Poperinghenaar’ van 1924 – www.historischekranten.be –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>