De slappe lach

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 years ago     681 Views     Leave your thoughts  

Zondag 8 maart 2015. Beetje later opgestaan dan ik gewend ben na dat etentje van gisterenavond en nu is het al bijna halfnegen in de ochtend. Mijn dagelijkse pagina streekgeschiedenis is neergepoot. Het vervolg op de geschiedenis van Nieuwpoort ergens in de 15de eeuw. Een heel fragment over Claeys en Lizebette van de Dycke die niet in de kerk mochten begraven worden omdat ze niet wilden luisteren naar de paus van Avignon. Verloren energie die kerkelijke toestanden, ook voor mezelf, want de laatste lijn stond nog niet eens op papier als ik ook de rest opnieuw met de grond gelijk maakte. Dus ja. Een ochtend met vallen en opstaan. Om dan uiteindelijk toch die (kleine) A4 pagina te realiseren.

Om de 14 dagen maak ik even tijd om een round-up te doen van www.westhoek.net en van www.dekroniekenvandewesthoek.be. Mijn tweeling als ik het zo mag zeggen. Ik haal er even mijn statistieken bij. De teletijdsmachine telt op vandaag 3177 pagina’s, allemaal ingedeeld in 79 hoofdstukken. Mijn episode over de 15de eeuw van Nieuwpoort is dus nummer 80 in de rij. Reken ongeveer één maand die ik nodig heb voor een van die episodes en dan weten jullie hoe lang mijn inspanning al loopt.

Er is al ruim voldoende tekst voorhanden om het vijfde deel van mijn boekenreeks te lanceren. Dat wordt zomerwerk. Vanaf einde juni breekt er opnieuw een tijd aan van herlezen om hopelijk in september 2015 voor de dag te komen met het vervolg van de eerste vier delen van ‘De Kronieken van de Westhoek’.

De voorbije weken heb ik elke dag opnieuw energie gestopt in de kleine verhalen, teksten en geschiedenisprullaria van de Westhoek. Een fijne bezigheid. Jullie merken dat trouwens ook zelf. De bezoekersaantallen stijgen dag na dag. Het valt me op dat er bezoek komt vanuit de Verenigde Staten, Frankrijk, Thailand, China en zowat overal ter wereld. Een stuk nostalgie naar onze West-Vlaamse wortels zal jullie buitenlandse bezoekers zeker niet vreemd zijn. En dat doet me eigenlijk plezier.

Wat ik zo verrijkend vind aan www.dekroniekenvandewesthoek.be, is dat er gaandeweg nieuwe zaken aan toe gevoegd worden die eigenlijk niet vooraf gepland werden. Ik heb het al eens eerder geschreven dat elke toevoeging, elk nieuw bericht, altijd een kwestie is van spontane intuïtie, ferme goesting om voor dit of dat te kiezen. En ook de keuze van de titels van de berichten hoort bij die spontaniteit. Het lezen van die berichtentitels maakt me blij. Dat is het. Een stuk ondeugendheid. Verrassing en Westhoekdialect met die dekselse onvoorspelbaarheid. Ik weet trouwens zelf niet waar me dit allemaal naar toe leidt. Heerlijk toch dat ongewisse karakter van mijn kronieken.

Neem nu die titel ‘de wind droeg zaden van rozemarijn’ of ‘het leven is zo simpel als pi’. Begrijpen jullie wat ik bedoel? Bloedmooi en adembenemend vind ik ze. Dat oude gedicht om Eva is ook een eersteling op mijn site. Poëzie die perfect past tussen de volksverhalen en de adem van ons verleden. En dan die absurde spreuken, mijn Westhoekse wijsheden, ooit dag na dag gecreëerd op basis van buitenlandse gezegden, maar dan wel op zijn West-Vlaams gezegd. Jullie kunnen nog een lange reeks van al dat moois verwachten. Mooi toch die nieuwe zeispreuken? Alsof ze al eeuwen bestaan, en toch zijn ze gloednieuw, vaak absurd, hilarisch, veelzeggend, scherp en ondeugend.

Wat ook stilaan meer en meer aan bod komt, zijn die vergeelde krantenartikelen van honderd jaar geleden. Dat is nu eens echte nostalgie op zijn best. De stijl van de journalisten van die verloren dagen is zonder meer sensationeel. Maak anno 2015 een krant in de stijl van 1906, en je hebt gegarandeerd een voltreffer. Ik betrap me er op als ik in die historische klanten zit te neuzen. Nu en dan krijg ik de slappe lach van vooral de details die opgetekend staan. Zo bijvoorbeeld van die dief in de slagerij van Reninge die eerst 5 cent worst bestelde om daarna over te gaan tot de diefstal van een ferm stuk rosbief. Man, wat is dat toch genieten. En dan heb ik het nog niet eens over de publiciteit die gevoerd werd voor borstbollen of abdijsiroop of deze of gene apotheker met zijn nieuw sapje.Het blijft genieten. Hopelijk ook voor jullie. Tot de volgende keer, houd me maar goed in de gaten!

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>