De tram van Reninge

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       9 months ago     273 Views     Leave your thoughts  

Zoudt ge ‘t niet ommeslaan! Het is nu al de derde keer in een tijdverloop van zes maanden dat ze de tramuren veranderen, en nog altijd is ‘t evenveel appels of peren! Verbeteren ze het aan de ene kant, het verslechtert aan de nadere kant.

Ziet eens: de eerste tram naar Diksmuide vertrekt uit Poperinge om 7u40 en om 8u55 uit Reninge. Dat is dus vijf minuten voor 9 uur? De laatste tram naar Poperinge vertrekt uit Diksmuide ‘s achternoens om 16u25 en dat is dus wel om 4u30.

Verder is er geen sprake nog middel om tot Diksmuide te geraken van 11u30 tot 5u30. ‘s Avonds op 20 minuten tussentijd rijden er dan twee trams naar Diksmuide, één komende uit Ieper en één van Poperinge.

Waarom die laatste tram na aansluiting gegeven te hebben aan deze van Ieper-Diksmuide niet doen terugkeren naar Poperinge? De reizigers die met de tram afkomen, vertrekkende om 6u40 uit diksmuide naar Ieper zouden dan niet moeten te voet trotten. Daarbij dezelfde tram zou dan ook ‘s morgens reizigers kunnen aanbrengen tot Merkem in plaats dat er nu ook twee trams van Diksmuide komen tot Merkem nog eens op 20 minuten tussentijd.

Die nu wil of moet boven Diksmuide reizen zou wel mogen daags te voren vertrekken ofwel ‘s anderendaags ochtend huiswaarts keren. Kost het dan zulk een moeite om een fatsoenlijke uurtabel te maken?

Ce n’ était pas la peine assurement…. Waarom de uurtabel door mr Lescouwier van Bikschote ingediend, en die op de drie eindpunten Diksmuide-Ieper-Poperinge de mogelijke voldoening gaf niet aangenomen?

Waarom al die domme wijzigingen er aanbrengen? Het is ongepermiteerd. Ondertussen ‘t is nog è keer van leg ze me daar. Idem zoveel duizend per jaar. Het is te hopen dat de stad Diksmuide de belanghebbende gemeenten Merkem, Noordschote en Reninge die er meest door lijden, krachtdadig zullen protesteren en al hun macht zullen gebruiken om volledige voldoening te bekomen.

We zijn er bij om te betalen, we mogen wel voor ons geld bediend worden. De trams zijn gemaakt voor de reizigers en niet de reizigers voor de tram! Salut…..

Beleefd verzoek aan onze korrespondent uit Reninge de uurtabel Lescouwier eens mee te delen aan het Ypersche Volk.

Uit ‘Het Ypersche Volk’ van 5 juli 1913
www.historischekranten.be

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>