D’n diarree hèn

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      4 days ago     88 Views     Leave your thoughts  

Vroeger bestonden honderden middeltjes om deze slappe ontlasting tegen te werken. Voor deze gelegenheid ging ik eens snuffelen (nou ja!) in enkele oude remedies.

Mijn grootmoeder zei altijd: Om je maag tot rust te brengen bij diarree moet je water drinken, waarin je een roodgloeiende ‘kotteroare’ of ‘pook’ hebt afgekoeld. Een paardenmiddel! Neem paardenmest, pers er het vocht uit, meng het met brandewijn, voeg er nog een luis aan toe en drink op. Smakelijk!

En helpt het niet tegen diarree, het is nog altijd een krachtig middel om de mannelijke impotentie te bestrijden. Zo sla je twee vliegen in één klap. Een wat mildere methode bestond erin om ossevlees te roken, te koken of zwart te roosteren en dat te nuttigen met een glas wijn.

Je had uiteraard ook de meer vlotte keukenremedies, maar of die zo afdoend waren als de vorige weten we niet.

Een appel raspen en ongeveer een half uur laten staan tot hij goed bruin is geworden, dan in kleine beetjes opeten. Thee drinken van aardbeibladeren, braambladeren of ananasbladeren, maar boven alles van weegbree. Bananen, rijst of een hardgekookt ei eten. Je had ook nog de zeer eenvoudige methoden: een bergkristal (edelsteen) op de buik dragen of een zakje kamfer bij zich hebben. Ietwat moeilijker om doorslikken, maar toch zeer efficiënt(?): de schaal van een hardgekookt ei fijn wrijven en met wat suiker opeten, geraspte rode dakpannen (!) innemen of zeer fijn gestampt glas slikken.

Als je ten einde raad was kon je nog altijd beroep doen op de voorspraak van de H. Goedele. Deze heilige (650- 712), de zuster van de H.Faraïda, werd geboren te Ham (Oost-Vlaanderen) en werd opgevoed door haar meter, de H.Gertrudis van Nijvel. Het enige probleem is dat je naar Oost- Vlaanderen moet om te ‘dienen’. De H.Goedele kun je aanroepen in Moorsel, Herdersem of Hamme.

Uit ‘Scatologische spreekwoorden en zegswijzen uit de Westhoek’ van Willy Tillie

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>