Dodelijke ontploffingen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     518 Views     Leave your thoughts  

te Voormezele
Zondag laatst de 10de dezer omtrent 2 1/2 uur in de namiddag, waren niettegenstaande het herhaald verbod van de politie, enige koperzoekers langs de weg van Voormezele naar Zillebeke, op een eenzame plaats bezig met obuskoppen af te slaan, wanneer de genaamde Louis Wallaert, geboren te Izegem, oud 27 jaar, ongehuwd en wonende te Veurne, door het ontploffen van een obus in de lucht geslingerd werd. Zijn makkers namen de vlucht. Van het slachtoffer vond men nog enkele stukjes vlees waar de honden reeds aan knaagden. Het hoofd was geheel verdwenen. Wanneer zal men opgeleerd geraken?

te Geluveld
Terwijl de de echtgenote van Hector Grison, genaamd Elvina Roose, wonende langs de baan van Ieper op Menen, dinsdag in de keuken aan de bezigheid was, werd zij opgeschrikt door een dreunende slag. De vrouw, een ongeluk vrezende, liep dadelijk naar een kot palende aan de woonst en vond er haar man, 30 jaar oud, ijselijk verminkt in een bloedplas uitgestrekt. Hij gaf geen teken van leven meer. Het slachtoffer was de twee benen afgerukt en een deel van het hoofd afgeslagen.

Hector Grison was een voddenkoopman. Sedert de wapenstilstand dreef hij handel in ijzer, lood en koper voortkomende van het front. Hij was hieraan bezig te werken toen de ontploffing hem verraste en doodde.

te Boezinge
Maandag laatst, kort na de noen werd een geweldige ontploffing gehoord. Wat nu? Bij het Sas van Boezinge waren mannen abris aan het afbreken en in hun vrij noenuur sloegen zij obuskoppen af, waarvan een ontplofte. Twee mannen werden op slag gedood en één gekwetst. De lijken werden naar Boezinge overgebracht en in het dodenhuisje geplaatst in afwachting van het parket.

Het eerste slachtoffer is Valère Vanexem van Zuidschote. Het lijk was ijselijk verminkt, bijna heel het hoofd was weg. Hij werd vrijdag begraven. Het tweede slachtoffer is Leon Bruneel, 23 jaar, van Noordschote. De benen en de linkerarm was van het lichaam geslagen en de romp lag 20 meters ver van de plaats waar de obus ontplofte. De jongeling woonde alleen bij zijn ouders, hij had nog een broer gehad die verongelukte in een fabriek in Frankrijk. Maandag heeft een dienst plaats in de kerk van Noordschote.

Uit ‘De Poperinghenaar’ van 1924 – www.historischekranten.be –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>