Eelt en ziel van de Westhoek

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  , ,      3 years ago     711 Views     Leave your thoughts  

Zaterdag 7 februari 2015. Mijn nieuwsupdate van vorige zondag werd danig verstoord door een algemene panne met mijn tekstverwerker. Nooit meegemaakt. Mijn nieuwe Office 365 geeft een foutmelding aan en weigert sindsdien alle dienst. Zelfs de techniekers van Bill Gates weten er vooralsnog geen raad mee. Ik bespaar jullie de ergerlijke details. Een streep door mijn rekening dus. OpenOffice dan maar gedownload en opgestart. Tot mijn verbazing gaat het schrijven in deze omgeving plots veel beter. Die Times New Roman (en ik heb nog nooit eerder moeten weten van dit lettertype) oogt plots sexy en dynamisch. Ik kijk er van op. Dit is werkelijk een nieuwe en onvoorziene dimensie bij het schrijven. Het valt eigenlijk best te vergelijken met een decadent dure vulpen voorzien van azuurblauwe inkt die samen op hun beurt de sierlijkste handgeschreven teksten achterlaten op het exclusiefste papier dat mensen maar kunnen kopen. Je ziet het beste lezer. De inspiratie loopt er zo uit. Geen zweet, maar gedachten die wel zo op papier lijken te vloeien. En het is al de hele week zo. Vorige zondag had ik eindelijk de trilogie van notaris Galbert afgewerkt. Het woord ‘eindelijk’ is best welgekozen. Drie volle maanden ben ik bezig geweest met dat dagboek uit 1127 en op het laatst werkte de naïeve kloot danig op mijn zenuwen en op mijn geduld. Het derde deel; ‘De Komst van graaf Dirk’, is nu wel ingeblikt en staat online op www.westhoek.net. Ik ben er niet kwaad om.

Wie mij volgt, weet dat ik met een schuldgevoel worstel omdat ik al zo lang niets meer over de schone historie van Poperinge heb geschreven. Na mijn Brugse gevangenschap in de jaren 1127 en 1128 ben ik eindelijk verhuisd en bevind ik me in mijn buurstad. Mijn vriend en gids is een zekere historicus Jean-Jacques Altmeyer die tussen 1830 en 1840 op vakantie kwam bij de toenmalige burgemeester van de stad en er een beetje van zijn melk raakt door de rijke inhoud van de toenmalige stadsarchieven. Altmeyer schrijft prompt een boek over de geschiedenis van Poperinge. ‘Notices sur la Ville de Poperinghe’ is niet meteen een dik boek, maar wat een verademing betekent zijn werk toch na de vaak dromerige stijl van Galbert daar in Brugge.

De hele voorbije week heb ik me rot geamuseerd met Altmeyer. Zijn in het Frans geschreven teksten zijn barok, duidelijk en ‘to the point’. Hij draait niet rond de pot en rond de hete brij, maar schrijft zoals hij het denkt. Hij zwiert me meteen door alle hoeken van mijn taal. Wat een uitbundigheid. Ik maak grote sier met OpenOffice en met Altmeyer. Het lijkt wel of het allemaal niet meer op kan. De teksten vliegen op papier. Met Galbert was het zwoegen en werken en proberen de berg op te geraken om dan achteraf nog een pak reparaties te moeten uitvoeren aan wat ik geschreven had. Bij Altmeyer vliegen mijn zinnen op papier. Een sprint tot aan de volgende bocht is het. Ik ben er gerust op. Er zal weinig te corrigeren vallen. Wacht maar. Nog een week spurten en mijn zo lange uitgestelde episode over Poperinge zal een feit zijn.

En ik heb het dan nog niet eens gehad over mijn tweede kind. De website van de kronieken van de Westhoek schiet als paddenstoelen uit de grond. We zijn nog maar begin februari maar hier is de lente volop aanwezig. Twintig graden in de schaduw en veel zon. Geen wolkje aan de lucht. Mijn nieuwe site is nu eens echt alles waar ik ooit van gedroomd heb. Kijk maar zelf. Die mengeling van verhalen, fictie en fantasie, taal en dialect. Ons verleden dat danst met de dag van vandaag. Foto’s met kleuren en geuren en smaak en dromen. Elke dag opnieuw zal deze stek groeien tot een droomplek, een fata morgana midden in de brutale werkelijkheid van het leven van elke dag.

Mijn oude spreuken, het resultaat van jaren werk, vinden er hun plek naast de grappige uitspraken die ooit uit de mond kwamen van mensen uit mijn ver verleden. De eelt en de ziel van de Westhoek leven als nooit voordien. De waan van vandaag versus de volkswijsheden en het bijgeloof van mijn overgrootouders. Ik ben er zeker van dat ook jullie zullen genieten van deze ultieme cocktail. Tot hoors! Laat niet na om te reageren op de site.

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>