Een benjisprong naar het verleden

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     571 Views     Leave your thoughts  

Zondag 14 augustus 2016. De vakantie zit er op. Straks ga ik opnieuw aan het werk. Zoals gebruikelijk heb ik gedurende één week de pen naast me neergelegd voor een deugddoende week nietsdoen in het zuiden. Mijn hoofdstuk over Veurne rond de jaren 1500 moest even plaats ruimen voor andere geneugten. Het nieuw hoofdstuk heeft ondertussen al een gezicht en een titel: ‘Vreugdevuren in Veurne’ handelt over de geschiedenis van de inwoners van Veurne en Veurne-Ambacht tijdens het leven van keizer Karel. Nog enkele dagen schrijven en ik kan vermoedelijk een punt zetten achter zowat 30 pagina’s tekst. Ik voorzie de publicatie van de nieuwe episode rond 25 augustus. We zien wel.

Sinds ik deeltijds werk, heb ik er heel wat extra vrije tijd bijgekregen. Een deel ervan wordt opgesoupeerd door meer lichaamsbeweging. Een gezonde geest gedijt nu eenmaal beter in een gezond lichaam. Fietsen, stappen, de natuur verkennen, foto’s nemen, genieten van de eigen streek en met grote ogen kijken naar al die mooie dingen die er in de Westhoek te zien zijn. Veel van mijn foto’s kunnen jullie trouwens ook bekijken op mijn website www.dekroniekenvandewesthoek.be, mijn spielerei-hoekje waar ik naar hartenlust grasduin in ons verleden. Ondertussen zit ik al aan 700 inlassingen waar mijn bezoekers kunnen flaneren tussen onze oude taal, vervlogen teksten, woord- en beeldkunst, nostalgie en herinneringen.

Ik heb voor mezelf tijd en ruimte geschapen om andere archieven op te zoeken en dat vind ik ronduit heerlijk. Ik denk hier aan mijn veertiendaags bezoek aan de bib van de Zonnebeekse heemvrienden waar ik telkens kan genieten van een gezellige en sympathieke babbel met enkele zielgenoten. Ik kan daar gerust ook de ‘Oudheidkundige Kring’ van Wervik bijplaatsen. In het René Defrancq-huis val ik van de ene verbazing in de andere. Wat een mooi en geweldig verleden is hier terug te vinden! Al de medewerkers doen het uit passie en hobby en dat zie en voel je bij elk bezoek. Elke vierde woensdagnamiddag van de maand ga ik er met plezier naartoe en wat ik al kon veroveren aan geschiedenisfeiten overtreft mijn stoutste verwachtingen.

Sinds kort ben ik trouwens ook al twee keer op bezoek geweest bij het rijksarchief in Kortrijk. Ook hier een onuitputtelijke schat aan verleden. Ik kom ogen en zintuigen te kort om alles te vatten. Zou ik ergens een extra leven kunnen kopen? Want ik zal dat vermoedelijk nodig hebben. Laat maar weten of jullie tips hebben in dit verband.

En dan is er nog de herdenking van de beeldenstorm. Ik ben op bezoek geweest in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper. Prima gedaan en leuk voorgesteld door het team. Ik heb meteen het programmaboekje gekocht wat we later wel van pas zal komen. In Poperinge hebben de mensen daar ook veel tijd en energie gestopt met hun tentoonstelling. De volgende weken ga ik er zeker ook naartoe om de sfeer van de Geuzen (ik ben er trouwens zelf een Geus) op te snuiven. De Geuzentocht van Zonnebeke heb ik erg gesmaakt. Het fysiek meemaken van deze turbulente periode uit onze geschiedenis was een fascinerende belevenis. Wat ik probeer met mijn taal, werd in Zonnebeke perfect uitgevoerd met theater en beweging. En in een subliem decor.

De beeldenstormers en de rebellie tegen de katholieke kerk tussen 1560 en 1570 is zo allesomvattend dat ik er ruim mijn tijd voor zal nemen om die fysiek neer te schrijven in nieuwe episodes van mijn kronieken van de Westhoek. Het bronmateriaal is overvloedig en wulps. Terwijl ik als toerist rondloop bij de evenementen van 2016, plan ik dat ik zowat heel 2017 nodig zal hebben om me volledig onder te dompelen in deze turbulente periode uit onze geschiedenis. Daarnaast ben ik volop begonnen aan ‘De Schone Historiën van Ieper’ waar ik de geschriften van een zekere Boeteman uit het begin van de jaren 1700 aan het verwerken ben.

Op mijn verlanglijstje staat echter vooral de geschiedenis van de Franken tussen de jaren 100 en 700. Hoe en waarom spreken we eigenlijk Vlaams? Tussen de Romeinen en Karel de Grote in 804 lijkt het wel alsof de tijd enkele eeuwen heeft overgeslagen. Het fascineert me dat er bij ons zo weinig bekend is over die periode en toch kom ik tot de vaststelling dat er voldoende (Franstalige) bronnen zijn om deze ‘missing era’ in te vullen. Geen enkele periode boeit me meer dan dit zwarte gat in onze vaderlandse geschiedenis. Ik waag het er binnenkort op om een benjisprong te wagen in al die oude geschriften met het risico om mijn nek erop te breken. Maar ik geloof er in. Als er één rode draad in mijn werk is, dan is het zeker dat ik al mijn experimenten en geschriften met mijn volgers en lezers wil delen. En er goed voor te zorgen dat geschiedenis geen kwestie is van droge feiten en jaartallen, maar een verhaal van menselijke emoties, vlees en bloed, de geesten en de lichamen van onze voorouders.

Tot de volgende update! Voor mijn kronieken kan je steeds terecht op www.westhoek.net of www.dekronieken.com.

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>