Een houten bank in ‘De Tram’

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     469 Views     Leave your thoughts  

Het wonderbaarlijke verhaal van Brielen Sport begint in 1925. Mijn vriend, de tienjarige Georges Deweerdt, is gek van voetbal, een sport die vanuit Engeland onze provincie is binnen gewaaid. Wij gaan te voet kijken naar het grote Cercle Ieper en kunnen er meestal ongemerkt “binnenschokken” tussen de volwassenen. Zo kunnen wij onze portie van die nieuwe voetbalsport zien. Georges wil dolgraag zelf voetballen maar zijn moeder verbiedt het hem met de moederlijke raad: “Gie snotneuze: om je poaten ofgeschupt te zijn”. We zijn in het jaar 1938, Georges is inmiddels 23 jaar geworden en de moederlijke overheersing ontlopen. Hij smeedt met cafébaas en amateurwielrenner Odiel Deberdt (die café “De Tram” openhoudt aan de hoek van de Vlamertingseweg en de Veurnse baan) plannen om een voetbalploeg te stichten in Brielen.

“Met welke kleuren zal Brielen spelen?”. “Hoe zal de nieuwe club heten?” Georges en Odiel beraadslagen deze belangrijke keuzes op de houten bank in De Tram. Ik zie ze er zitten. Georges vindt “Brielen Sport” een korte en krachtige naam en stelt groen met witte kleuren voor. Odiel, coureur in hart en nieren, rijdt in de gele uitrusting van zijn wielerploeg, hij vindt de naam “Brielen Sport” geen probleem maar hij wil dolgraag geel bij dat Brielen Sport zien, en vraagt: “Georges zou je geen geel nemen in plaats van wit?”. Georges Deweerdt gaat akkoord. Het wordt geen groen en wit, maar groen en geel. Groen-geel en Brielen Sport zijn geboren.

Ze spreken Henri Bafcop aan, die mee aan de wieg staat van de club en die zich de eerste jaren als lijntjesman nuttig maakt. Georges vraagt de jonge gasten uit de omgeving of ze willen spelen bij Brielen. Maurice Louwyck wordt aangesproken door Georges, de broers Albert Vermeulen (die doelman wordt) en Alfons Vermeulen uit de Noordhofweg sluiten zich aan. Een geboren Gentenaar Staf Troch “de “strop”, die de café van Florent Arteel openhoudt, doet ook mee. Henri Dewulf en Roger Giller worden door Georges persoonlijk weggehaald bij Ieper, Emile Petiljon (die verkering heeft met de Brielense Jeanne Ferla) van Poperinge. Roger Vandamme, Robert en zijn broer André Dewilde zien het eveneens zitten om bij het nieuwe Brielen te spelen. Léon Logie, stopper bij SK Vlamertinge, wordt er door Odiel weggehaald. Tot slot wordt Ieperling André Devloo weggehaald bij Cercle Ieper en als aanvallende middenvelder gebombardeerd. Tot ontsteltenis van zijn echtgenote Godelieve Parret die Brielen niet ziet zitten. De eerste ploeg van Brielen Sport is geboren.

Madeleine Deberdt stikt eigenhandig de eerste geelgroene truitjes van Brielen Sport en ieder koopt zijn eigen modieuze voetbalschoenen met stalen toppen en met de nieuwste design van 1938. De weide van Remi Bostijn, langs de Vlamertingse weg, “bachten Delobelles” en bij de hoeve Carpentier wordt het eerste – piepkleine – terrein. Odiel, die eigenlijk niet zoveel kent van voetbal leert uit een boekje hoe groot de doelen moeten zijn. Boerenzoon Georges Duthoo helpt het gezelschap aan op maat gezaagde hoppepersen voor de doelen in de met “koeievlaaien” bezaaide weide. Ook de voetbalreglementen worden uit hetzelfde boekje aangeleerd . Tijd om te starten. Brielen Sport speelt in 1938-1939 eerst enkele vriendenmatchen en sluit zich dan voor het seizoen 1939-1940 aan bij de Vlaamse voetbalbond, een liefhebberscompetitie. Initiatiefnemer Georges Deweerdt wordt kapitein van Brielen Sport tijdens de seizoenen 1938-1939 en 1939-1940.

De allereerste matchen uit 1938 zijn liefhebbersmatchen tegen allerlei streekploegen die eveneens beginnen met de voetbalsport. Ploegen zoals Woesten, Sint-Juliaan, Sint-Jan, Poelkapelle, Reninge.

De beroemdste match van die periode wordt op een zondag in het najaar van 1938 gespeeld: een derby tegen topploeg Poelkapelle. De supporters van Poelkapelle komen met 2 bussen. Ik zie ze Brielen die middag nog binnenrijden, met hun toeters en vlaggen, in de volle overtuiging van een glanzende overwinning van hun ploeg. Niets is minder waar: Brielen Sport wint met liefst 3-1 en het zijn de Brielen supporters (enthousiast en benieuwd naar de nieuwe voetbalploeg in het dorp) die deze avond de roes van de overwinning vieren in de talrijke herbergen van het dorp.

In het seizoen 1938-1939 wordt een bekermatch gespeeld op het veld van Reninge. De spelers en de supporters gaan samen met de bus naar Reninge om – hopelijk – de beker te veroveren, die de Reningse Burgemeester (notaris) Pieters heeft geschonken voor de overwinnaar van het duel Reninge-Brielen Sport. De beker staat als trofee opgesteld op de tafel langs de zijlijn van het veld in Reninge. De geelgroenen verslaan de lokale ploeg met 0-5 en winnen zo de bekerwedstrijd in Reninge. Tot hun grote ontsteltenis is de beker verdwenen van de tafel en moet Brielen Sport zonder trofee terugkeren. Tijdens de inhuldiging van de nieuwe Brielense Burgemeester in 1939, Van Ywijns D’ Eeckhoutte, stappen de afgevaardigden van Brielen Sport mee in de stoet door de Veurnse baan. Onderstaande foto wordt genomen ter hoogte van garage van Adhemar Parmentier, aan de rechterkant bij het binnenkomen van het dorp vanuit Ieper. De toekomstige sterren van Brielen Sport stappen als kleine broekventjes voorop.

In 1940 valt de Vlaamse liefhebberscompetitie stil bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Veel spelers worden gemobiliseerd. Georges Deweerdt wordt enkele maanden later in Kortrijk krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers en wordt gedeporteerd naar de Lüneberger heide bij het Duitse Hamburg. 9 maanden later, na zijn vrijlating gaat hij (tijdens het seizoen 1940-1941), op uitnodiging van Jozef Vanlimburg en André Devloo voetballen bij Cercle Ieper. Op dat moment bestaat er geen voetbalploeg meer in Brielen. Pionier van het eerste uur; Odiel Deberdt toont zich inmiddels erg tevreden met de bezettingssituatie van Brielen. Voor de rest hebben de Brielenaars zorgen met de nieuwe oorlog. Het voetbal schijnt vergeten en ver weg…

Maar.. oorlog of géén oorlog, de Brielenaars hebben de geneugtes van het voetbal leren kennen. Ze willen verder gaan met Brielen Sport. De 3 schoonbroers Oscar Deweerdt, kleermaker Gerard Vandermeersch (gehuwd met Gerarda Deweerdt) en Maurits Vanhecke (gehuwd met Irène Deweerdt) hervatten het stilgevallen Brielen Sport onder het gesternte van een nieuw bestuur. Brielenaars Adhemar Parmentier en Albert Snick (cafébaas De Zon) sluiten zich aan bij het nieuwe bestuur. Odiel Deberdt heeft het door zijn politieke voorkeur wat verkorven. Georges Deweerdt, die na het seizoen 1940-1941 terugkeert naar Brielen Sport, wordt niet opgenomen in het nieuwe bestuur, maar wordt opnieuw een speler van het nieuwe elftal. Een nagelnieuw bestuur in 1941 dus, met Maurits Vanhecke als eerste officiële voorzitter van Brielen Sport. We schrijven 1941. De zuigeling is nu echt geboren.

De wei van Remi Bostyn voor de hofstede van Legrands wordt het eerste terrein van de ploeg. Albert Vermeulen, Alfons Vermeulen, Camiel Buseyne, Gerard Parmentier, Gerard Vandermeersch, Godfried D’Hulster, Henri Dewulf, Jeroom Vanlimburg, Jozef Depuydt, Jozef Pype, Jozef Van Limburg, Jules Devos, Jules Menu, Julianus Sampers, Lucien Fauvart, Lucien Lepla, Maurits Boullet, Maurits Vanhecke, Michel Vandeputte, Oscar Deweerdt, Robert Poissonnier, Roger Breyne en Roger Vandamme tekenen de allereerste aansluitingskaarten van de Belgische voetbalbond in 1941.

Seizoen 1941-1942

Tijdens de zomer van 1941 treedt Brielen Sport voor het eerst op in de Belgische voetbalcompetitie. Veel regionale voetbalclubs maken op dit moment eveneens hun entree in het voetbalwereldje. De in de competitie beginnende clubs van 1941 uit het Ieperse waren GW Langemark, Prior Langemark, SK Sint-Juliaan, Eendracht Boezinge, SK Elverdinge, Brielen Sport, WS Ieper, CS Ieper II, WS Passendale, SK Vlamertinge, SC Le Bizet, FC Komen en CS Ieper.

Brielen Sport zal in het najaar van 1941 aantreden in afdeling II Reeks C met GW Langemark, Cercle Ieper II, SK Sint-Juliaan, Eendracht Boezinge, SK Elverdinge, WS Ieper, WS Passendale, Prior Langemark. Een reeks van 9 ploegen, waarvan de eerste 2 een eindronde zullen spelen om de kampioen aan te duiden.

Op 30 augustus speelt Brielen Sport een vriendenwedstrijd tegen Wydendrift Langemark waarbij het verliest met 13-2 (rust 3-1). Begin oktober ontmoeten onze jongens SK Vlamertinge II als laatste voorbereidingsmatch voor hun eerste competitie.

4 oktober 1941: Zondag laatst was het gala op de Pothem. Om 2 uur ontmoette onze tweede ploeg de sterke formatie van Brielen Sp. Met gekende figuren zoals Van Limburg, De Vloo, Sampers, enz. Aan de time hadden de SKV’ ers 8 maal de weg der netten gevonden om eindelijk een verdiende overwinning van 8-4 in de wacht te slepen.”

De competitie start op zondag 5 oktober 1941. Hier onder ziet u de aangekondigde wedstrijden. Rijkskanselier Adolf Hitler voorspelt dat de Sovjets zullen verpletterd worden voor “den” winter. Dit is de kalender voor de startdatum van het Brielense competitievoetbal: Hoe zou die eerste match verlopen voor Brielen Sport??

.

Dit is een fragment uit ‘De Trilogie van Brielen Sport’, eigen werk van een tijdje geleden….

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>