Fidelia Lambrey van de Coin Perdu

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       11 months ago     294 Views     Leave your thoughts  

Op de Coin Perdu was er een klein hofstedetje en wij zijn daar op gegaan, in plaats van die heks, Fidelia Lambrey, die daar voordien woonde. Mijn vader heeft dat overgenomen van die heks. Ik was toen twaalf Jaar oud. Zo in 1903. We woonden vroeger op de Zwarte Molen. Fidelia woonde nog op haar hofstede omdat ze in haar huls niet mocht dat ze beloofd geweest was, want ze hadden gehoord dat het een toveres was.

Maar vader liet haar daar totdat ze iets anders gevonden had. Ik alleen sliep op het nieuw hof, want mijn andere broer en zus wilden daar voor geen goud ter wereld slapen. En ik was een jongen van twaalf jaar en was van Fidelia niet benauwd.

Als ik ging slapen, kwam ze iedere avond om elf, half twaalf met een tas warme melk met een suiker in en ze ging dan iedere nacht weg op straat tot twaalf, half één. Ik was graag gezien van Fidelia. Toen ze wegging van het hof liet ze een zwijn achter dat moest jongen en ze had gezegd tegen vader dat er zouden elf jongen zijn.

En dat zwijn jongde op een zaterdagnamiddag en ze had er maar tien in plaats van elf en vader zei ‘Fidelia kan niet toveren, want ze weet het toch niet juist.’ En ‘s anderendaags toen ik de moer bij de jongen liet om ze te laten drinken, zag ik dat er in het kot van de moer een zwijnejong was.

Ik verschoot ma bijna dood en ik verstond er mij niet aan. Ik telde de jongen en er waren er elf in totaal. Toen mijn ouders weerkeerden van de mis, zei ik: ‘Fidelia heeft een zwijnejong gebracht.’ En vader en moeder gingen zien en telden er ook elf in plaats van tien.

Ik zeg tegen vader: ‘Zie je wel dat Fidelia kan toveren.’ Maar vader zei daarvan niet veel. Vader was niet gemakkelijk te influenceren.

Stefaan Top in ‘Sagenonderzoek in het westelijk gedeelte van het arrondissement Ieper’ van Kristiaan Erard uit 1966

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>