Geboterd met de kalamanten striep

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       6 months ago     207 Views     Leave your thoughts  

Een zegswijze die ik nog niet vermeld gevonden heb en die wij in onze familiekring nog gebruiken (omdat we weten van waar ze afstamt), is de volgende: ‘geboterd met de kalamanten striep’.

Die uitdrukking wordt gebruikt met een licht spottende inslag als men het heeft over huishoudens en meer bepaalde keuken waar het een beetje gesparig aan toe gaat.

Kalamante was een stoffe die voor vrouwenkleren werd gebruikt en die bestond uit een blinkende en een doffe striep. Ik heb er nog zwarte gezien en ik weet niet of er ook gekleurde waren; maar die stoffe heette Kalamante, dat weet ik zeer goed van mijn moeder die zulke zaken verstond.

Geboterd met de kalamanten striep werd dus gezegd van een boterham, waar maar hier en daar een vette striep te zien was en de rest was droog brood.

Bij De Bo staat Kalamande bekend als stoffe voor vrouwenklederen, maar er wordt geen uitleg gegeven over het uitzicht ervan.

Bemerk dat ik hier te Lo altijd gehoord heb: ‘Kalamante’

L. Verlende Lo in ‘Bachten de Kupe’ van 1961

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>