Geschiedenis die de tijd doet stilstaan

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     512 Views     Leave your thoughts  

Zondag 13 september 2015. Alles heeft zo zijn tijd in beslag genomen. Maar ik ben gearriveerd waar ik half september wilde staan. Het is trouwens al een flinke poos geleden dat jullie nog eens een behoorlijke update van me hebben gekregen. Hoog tijd dus om mijn schade in te halen en me aan mijn pc te zetten. Voor wie het echt wil weten: het is nu 5u50, zondagmorgen, van zon in mijn ogen is er momenteel nog geen sprake! Ik zie alleen mijn spiegelbeeld weerkaatsen in de duisternis van het raam.

Deel 5 van ‘De Kronieken van de Westhoek’ ligt hier uitdagend te pronken en te glimmen in mijn ogen. Het is gewoonweg een prachtig boek, eentje die de tijd doet stilstaan en dat is precies de openingszin van de nieuweling: ‘geschiedenis die de tijd doet stilstaan’. 700 hagelwitte bladzijden verpakt in een turf van 1,1 kilo en een mysterieuze zwartgrijze omslag. Het is voorwaar een aantrekkelijk en sexy boek.

Niet alleen de verpakking is mooi, ook de inhoud is wat die hoort te zijn. De voorbije weken kon ik het niet laten om af en toe een stukje uit het boek te lezen. Mag je je eigen werk bewonderen zonder opschepperig te zijn? Hopelijk heeft deel 5 ook diezelfde impact op jullie, beste lezers. Eigentijdse streekgeschiedenis uit onze heimat. Uit Ieper, Veurne, Wervik, Nieuwpoort, Poperinge, Diksmuide. De hele Westhoek, Vlaanderen en Brugge herbeleven hun jeugdjaren op onnavolgbare manier: in een tuin van herinneringen en gebeurtenissen waar een speelvogel van een schrijver naar hartenlust heeft geravot. Waar hij letterlijk en figuurlijk met al zijn zinnen geflaneerd heeft tussen zo veel stoffige getuigenissen.

Het schrijven is vlot gegaan. Vijftien maanden en nog een maand of twee revisiewerk. Daarna ben ik al direct opnieuw aan het werk getogen met episode 85, ‘Het Debacle van Westrozebeke’, die ik trouwens gisteren online gezet heb op http://www.westhoek.net/P1386100.htm.

Maar ik heb wel nog wat meer gedaan in die tussenperiode. Het aantal hoofdstukken is zodanig aangegroeid dat het er wel op leek dat je het bos niet meer door de bomen kon zien. Vorig jaar heb ik al de website http://www.dekroniekenvandewesthoek.be gecreëerd om er spelenderwijs fragmenten van mijn (en andere) kronieken ter beschikking te stellen. Het aantal bezoekers aan deze website stemt me trouwens zeer tevreden.

Ik heb er vorige week nu een derde webstek aan toegevoegd: http://www.dekronieken.com, een eenvoudige site met een bondige samenvatting van mijn vijf boeken. Met ruimte voor enkele reacties van mijn lezers, maar vooral met korte uitleg over alle hoofdstukken en waar je die als lezer kan terugvinden. Met trouwens een link naar de boekhandels waar je de boeken kan aanschaffen. Vooral de samenwerking met de Standaard Boekhandel verloopt erg fijn. Jullie kunnen vrijuit online bestellen en dan enkele dagen later het boek gaan oppikken bij de winkel van jullie keuze.

Ik kan jullie trouwens verklappen dat de eerste druk van de eerste vier boeken helemaal uitverkocht is en er dus al sprake is van een tweede druk. Het is een heerlijke vaststelling, nu nog krijg ik elke week bestellingen binnen. Wie ooit boek één kocht, gaat verder en koopt twee, drie en vier. Mmmmmhh… manna in de hemel voor ondergetekende… Net zoals trouwens jullie reacties op http://dekronieken.com/reactiesvanlezers.html. Een mens zou er van blozen.

En dan is er nog iets. Tja ik heb nogal wat energie moeten besteden om dat ‘iets’ in elkaar te flansen. Een mens moet meegaan met zijn tijd. Op vraag van een aantal lezers, heb ik mijn werk helemaal op e-boeken uitgegeven. Achtentwintig (28) e-boeken met elk 2 à 4 hoofdstukken bundelen de hoofdstukken onder telkens één gemeenschappelijke noemer. Het zou me te ver leiden om ze allemaal op te sommen. Ga eens naar http://dekronieken.com/eboeken.html om kennis te maken met de kleine broertjes van mijn vijf boekdelen. Die e-boeken kan je trouwens voor een prikje online aanschaffen via http://www.boekenbestellen.nl.

Gisteren heb ik de laatste aanpassingen doorgevoerd aan mijn drie websites en die goed met elkaar in verbinding gesteld, zodat jullie er niet in verloren lopen. Er rest mij deze week nu nog één ding te doen. De publicatie van deel 5 bekend maken aan de pers. Tussen ons gezegd en gezwegen is dat nu precies het werkje dat mij het minst ligt. Pochen over je eigen werk en dat dan proberen in de gazet te krijgen. Daar komt het een beetje op neer.

Journalisten (die lezen nu misschien wel mee, maar ik schrijf het lekker toch) hebben nood aan een vaste instroom van ‘nieuw’ en origineel nieuws om dat aan hun redacties door te steken die dan op hun beurt nog eens alles filteren en inkorten zodat de artikelen wel of niet passen in de beschikbare vrije ruimte van de krant. En als die er niet is, kom je er niet in. De meeste krantenlezers willen ‘fastfood-artikelen voorzien van enkele kernzinnen. Ruimte voor inhoud en echte journalistiek is er voor de meeste krantenschrijvers helemaal niet, en dat mag ik niemand aanwrijven. Die zakelijke wetenschap zal ook wel op hun zenuwen en gemoed werken!

We zijn dus eigenlijk bondgenoten. Een korte mededeling wordt het, in de hoop dat ze eens iets (mogen) schrijven over mijn werk, de inhoud en zijn verdiensten waarbij kritische opmerkingen trouwens best ook hun rol mogen spelen. En dat ze op hun beurt hun artikel goed verkocht krijgen aan hun redacties. Niet gemakkelijk. Maar alles is beter dan de ordinaire paginavulling van dertien in een dozijn.

Mijn plan voor deze week is dan ook om slechts enkele journalisten te briefen. Niet meer dan drie (goed nieuws is schaars). Mijn vijfde boek zal op eigen kracht zijn weg naar de headlines moeten zoeken. En eigenlijk hoort het zo te zijn. Ik weet wat ik doe, ik heb tijd en geduld en vooral; ik vind het heerlijk om te schrijven en de dingen op mijn eigenste manier te doen. De rest moet vanzelf komen. Zo eenvoudig is het allemaal.

Ik heb nog een bos pluimen opzij gelegd voor jullie, lezers, want zonder jullie zou er uiteraard geen sprake zijn van ‘De Kronieken van de Westhoek’. Zeg dat ik het gezegd heb. Oh ja… als jullie mijn update van deze morgen de moeite waard vinden, deel die dan misschien eens met jullie vrienden. Bedankt. Het is nu trouwens 7u24. Het wordt stilaan tijd om verse broodjes te gaan zoeken.

Ivan

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>