Het DNA van de Westhoek

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       4 months ago     533 Views     Leave your thoughts  

Beste volgers,

terwijl ik vorige maandag op stap was langs het kanaal richting Boezinge, kwam ik op de idee om eens op één gecentraliseerde webpagina een overzicht te maken van alles wat ik tot nog toe heb geschreven. Goed idee, maar bijzonder veel werk! Het bleek inderdaad geen sinecure te zijn. De hele verdere week heb ik daar uren en uren aan besteed. Niet alleen de lijst was het echte werk, wel al de afzonderlijke linken naar de respectieve webpagina’s.

Gaandeweg keek ik zelf wel verbaasd op dat er blijkbaar geen einde leek te komen aan de lijst met de meest uiteenlopende onderwerpen, gaande van geschiedenis, mijn eigen kronieken, heemkundige juweeltjes, oude krantenartikelen, volksoverlevering, verhalen, lokale geschiedenis, taal en dialect, spreekwoorden, gezegden, noem maar op…

Vreemd genoeg ontwikkelde de lijst zich ook voor mezelf tot een heuse openbaring, dus kan ik me amper inbeelden wat dit overzicht zal betekenen voor jullie beste lezers. Heb ik dat werkelijk allemaal geschreven? Dat was toch wel een gedachte die bij me opkwam.

Maar kon ik deze nieuwe webpagina wel als ‘lijst’ definiëren? Ik had er zo mijn bedenkingen bij. Ik kon me niet verzoenen met de wetenschap dat ik deze nieuwe pagina als een ‘lijst’ zou omschrijven. Maar hoe dan wel? De hele week heb ik me het hoofd gebroken over de juiste titel van dit werkstuk. Was het een overzicht? Misschien wel, maar dat is dan weer zo’n algemene term. ‘Portfolio’ leek me het meest aan te sluiten met wat ik bedoelde, maar ook deze titel dekte niet volledig de lading.

En plots wist ik het. Haast intuïtief was ik het zeker: deze nieuwe pagina is geen lijst, geen overzicht, geen portfolio, nee; deze opsomming van meer dan duizend tekststukken en hun vaak veelzeggende titels kan ik alleen maar omschrijven als ‘het DNA van de Westhoek’.

De mengeling van oude volksverhalen, overlevering, taal, poëzie, geschiedenis, kronieken, heemkundige juweeltjes, vergeelde krantenknipsels, foto’s, mijn persoonlijke verzameling van zelfgeschreven kronieken, alles samen vormen ze een blauwdruk van mijn eigen streek, een DNA met de onuitwisbare afdrukken van ons verleden, onze tradities en gewoontes. De erfelijke bouwstenen van wie wij vandaag zijn. Alsof onze voorouders weer tot leven zijn gekomen. Kan ik het mooier omschrijven?

Ik wil allesbehalve pretentieus klinken, maar tijdens het scrollen door de vele onderwerpen – de titels alleen al spreken boekdelen – wat ik hier de voorbije jaren allemaal bij elkaar hebt geflanst, heb ik toch nog nergens anders gezien op het internet. Ik ben er gek op! Mijn verzameling ‘geschiedenis’ heeft nu eindelijk het karakter gekregen die ik jaren geleden voor ogen had toen ik aan dit project begon.

‘De Kronieken van de Westhoek’ zijn meer dan zomaar geschiedenis, meer dan feiten en gebeurtenissen! Ze brengen onze eigenheid naar boven, wie we zijn, hoe we denken. De blauwdruk van een volk, haar DNA, haar ziel. Die deel ik nu voluit en à la carte met mijn lezers. Het resultaat stemt me ongelooflijk tevreden, ik ben er zeker van dat ook jullie mijn mening toegedaan zijn. De voorbije maanden is het aantal bezoekers aan mijn websites niet meer te stuiten en met deze DNA-pagina zal het hek nu helemaal van de dam gaan. Als dat niet zo is, moeten jullie me dat zeer zeker laten weten. Ik wens jullie dagen en dagen snuffelplezier in dit DNA van de Westhoek!

Maak kennis met het DNA van de Westhoek op de webpagina

http://geschiedenis.vlaanderen/dna.html

Ivan, 9 december 2017.

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>