Het drama van Nieuwkerke

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     447 Views     Leave your thoughts  

Het drama van West-Nieuwkerke

D’Hoine was op zondag de 10de in de namiddag naar Ieper gegaan, en in een danszaal kwam een kennis bij hem en vroeg hem: ‘hebt ge uw lief gezien, ze is ook in Ieper met een andere man.’

‘Nee’, antwoordde D’Hoine, zonder meer, maar in woede ontstoken verliet hij de danszaal, ging in een wapenwinkel een revolver kopen en een doos kogels, sprong op zijn velo en reed naar West-Nieuwkerke.

Het was avondduister toen hij er toekwam. Hij ging loeren door de ruiten van Verheyde’s tent – zie op foto de kleine zwarte tent onder nummer 1 aangeduid, daar woonde het meisje met haar moeder en kinderen, zag dat de moeder alleen thuis was, en besloot dus de thuiskomst van het meisje af te wachten.

Hij hield zich verscholen tussen de twee tenten (zie nummer 2 op de foto). Het koppel kwam aangelopen en toen ze op enige meters afstand waren, lost D’Hoine twee schoten in hun richting. De twee kogels troffen het meisje: de linkerwang en de schedel werd doorboord.

De dader en de andere jongeling sloegen beide op de vlucht terwijl de buren, door de losbrandingen verrast, buiten kwamen en het bloedend slachtoffer op de grond vonden. Zoals gezegd werd ze na een eerste verzorging naar Ieper gevoerd waar ze nu aan de beterhand is.

De dader – zijn aanhouding
Ondertussen bleef de dader onvindbaar. Heel de streek werd door de gendarmen van Loker afgezocht, maar tevergeefs. Men wist dat hij zich in de eerste dagen schuil hield rond Kemmel, maar niemand kon hem ontdekken.

Dinsdagmorgen de 19de, rond 7u30 kwam een uitgemergelde kerel, strompelend de ‘Delhaize’ winkel binnen te Kemmel om er wat eten te kopen. Hij zag er ten einde raad en afgemat uit en vroeg aan de winkelier; ‘wilt gij de veldwachter verwittigen dat hij mij komt halen!’ en hij verklaarde waar hij zich schuil hield.

Seffens werd de veldwachter en tevens de gendarmen van Loker verwittigd. Twee gendarmen kwamen en gingen naar het huis door de kerel aangeduid.

Hij zat er boven – het is een in opbouw zijnd huis bij de plaats, en waar nu niet aan gewerkt is – uitgeput van ontbering en de koude.

Hij liet zich gedwee aanhouden, gaf zijn revolver af en droeg op zich nog 37 kogels. Hij verklaarde de twee eerste dagen in de velden rondgedoold te hebben, twee nachten buiten geslapen in die bijtende koude en dan in dat huis aanbeland te zijn.

Schier zonder eten had hij die negen dagen doorbracht en zijn voeten en benen waren dik-glanzend bevroren. Gaan kon hij niet en schoenen kon hij niet meer dragen. Hij werd per auto naar Loker gevoerd en we kregen hem daar toevallig te zien om hem te ‘trekken’.

Hem werd koffie en brood gegeven en hij werd ziekelijk toen hij begon ervan te eten. Al wenend deed hij zijn verklaringen. Na het verhoor werd hij naar de gevangenis van Ieper gevoerd voor verder onderzoek.

Mocht dit drama van het wangedrag de ouders meer aanzetten om over hun zonen en dochters te waken en de jongelingen tonen dat er toch maar weinig goeds aangeleerd wordt in de danszalen.

nieuwkerke

Uit ‘de Poperinghenaar’ van 17 januari 1926
www.historischekranten.be

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>