Ijselijke ramp te Komen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     391 Views     Leave your thoughts  

Een ijselijk ongeluk heeft maandagmorgen het nijverig stadje Komen in rouw gedompeld.

‘s Morgens om 7u10 deed een ontzaglijke slag heel Komen schudden en beven. Enige momenten later kondigde de noodklok een ijselijk ongeluk aan. De ketel van de blekerij en weverij van de heren Blanquart en Co kwam te ontploffen!

Onmogelijk is het die ijzingwekkende ramp te beschrijven. Een deel van het stoomtuig is door de achterplaats gevlogen en heeft de woning van de heer bestuurder doorboord. Een ander stuk; het grootst, is tot boven het dak van een gebouw geworpen geweest en vandaar in de hof van de heer C…. terechtgekomen.

Vier werklieden zijn op slag gedood geweest en verscheidene anderen zijn erg gekwetst. De stoker, met name Henri Dochy, was het hoofd en de benen afgeslagen. De genaamde Leo Dottignies is op het plat dak gesmeten geweest. De genaamde Vandelanoitte was tot aan de puinen van het kasteel geworpen en het vierde slachtoffer, genaamd Catteau werd geheel naakt over de brug van de ijzeren weg gevonden, dat is op meer dan 100 meter afstand van de plaats van de ramp.

Niet meer dan een minuut voor de ijselijke ontploffing stond de heer Blanquart nog naast de stoker bij het stoomtuig. Hij was juist zijn bureel ingetreden toen het ongeluk plaats vond.

Bij geluk stond er voor zijn bureel een zwaar rijtuig, dat gans in stukken geslagen is geweest, maar dat niettemin de heer Blanquart en zijn bediende van een gewisse dood gered heeft.

Mevrouw Blanquart was met haar twee kinderen boven en ze zijn er met de schrik van af gekomen. Maar de dienstmeid en de twee jongste kinderen bevonden zich in de keuken waar een stuk van de ketel door vloog, met het ongelukkig gevolg dat het dochtertje, Louisa, een bil verbrijzeld is en dat het zoontje, Paul, aan het gezicht erge wonden bekomen heeft.

Woensdagmorgen zijn de vier slachtoffers begraven geweest onder de toeloop van een ontelbare menigte. Heel Komen is in de grootste verslagenheid. Iedereen voelt een diepe treurnis welke hem zwaar op het hart drukt. De schade door de ramp veroorzaakt wordt op 75 duizend frank geschat.

.
Uit ‘Het weekblad van Ijperen’ van 21 januari 1888 www.historischekranten.be

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>