Inwrijven met warme pis

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     449 Views     Leave your thoughts  

We grasduinden in het boek ‘Herinneringen-Kinderjaren door Achille Van Acker’ uit 1964.

– het hoofd vol puisten kon genezen door het hoofd te wrijven met een schoteldoek, een vuile schoteldoek na de afwas.
– duivejongen tegen kankerende borsten
– cognac en zout tegen verstopte winden
– zwijnsgras tegen suikerziekte
– doeken uit blauw linnen, liefst halfversleten, goed tegen de zweetvoeten
– voetbad van mosterd tegen beroerten
– in de koedrek zitten (liefst verse) tegen ‘t zwijnsvuur en allerlei gezwellen met handen en voeten
– solferbloem om het bloed te zuiveren
– poeder van gebrande mosselschelpen tegen maagziekten
– stempelen met een goud trouwring tegen het Katrienwiel
– sleutel in de nek leggen tegen het neusbloeden
– een van de beste middelen tegen een koude of zwakke borst is vliersiroop, de blauwzwarte bessen geplukt om siroop te maken en suiker toevoegen
– kinderen hadden wormen; als ze te veel in hun neus peuterden of als hun eetlust niet optimaal was, drinken met de macht, een dikke buik hebben terwijl ze anders mager zijn, witte pis, koud zweet of slecht tandvlees. Dan was de beste remedie solferbloem eerste klas of wormkoekjes af te halen bij de apotheek, ijzervijlsel laten trekken op water en daarvan nu en dan te drinken geven.
tegen kinkhoest: een licht braakmiddel, bijvoorbeeld een beetje braakwijnsteen (niet te veel van de zware wijnsteen). Een klein purgeermiddel geven, het best een beetje rabarber. Veel slakkenmeel geven (vervaardigd uit een dozijn huisjesslakken (boomslakken) die men vermorzelt in een neteldoekje en een goed kwartier laat koken in melk en wat suiker. Zelfs zuigende kinderen genezen van de kinkhoest als de moeder of zuigmin slakkenmelk drinkt.
– tegen de kolieken: amandelolie of lavementen zetten van afkooksel van cameliabloemen en Spaanse zeep.
– tegen reuma: een kattenvel dragen. De voorkeur wordt gegeven aan een meikat (een kat geboren in mei)
– tegen hoofdpijn: goede snuif
– tegen gesprongen handen (door de vorst): inwrijven met warme pis of er op pissen. (als een pad op de hand pist dan is dat gif).
– bij de redding van drenkelingen blies men warme lucht of rook van tabak in de longen of een strohalm in hun achterste en blies met tabaksrook in hun aars. Men ontsteekt ze en duwt de steel in de aars. Over de kop legt men een papiertje met gaatjes en men blaast er de rook door. Zeer dikwijls hoort men robbeling in de buik van de drenkeling die nadien het water uitspuwt. Als iemand uit het water gehaald wordt is het ook goed in zijn neus te kietelen met een pluimpje. Dat kan men het eerst in ammoniakzout dopen dan is het zoveel te beter.
Het is ook goed om iets dat sterk ruikt onder zijn neus te steken. Droge snuif helpt ook. Men kan de drenkeling met zijn voeten naar omhoog hangen ofwel hem over een ton rollen. Dat deed men als men oordeelde dat het lijf vol water zat en dat dit water door de bewegingen over de ton zou uitgebraakt worden.

Hoofd koel, voeten warm en ‘t achterpoortje open en laat de dokters naar de duivel lopen!

Uit ‘Die Chronycke Bachten de Kupe’ van 1999

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>