‘k Ga mijn pette lukken

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      2 years ago     842 Views     Leave your thoughts  

‘k Ga mijn pette lukken, zeggen ze in Veurn-Ambacht, en dat is ‘k ga mijnen peter een gelukzalig nieuwjaar wensen. Bij dat wensen komt gebak te passe waartegen sommigen ‘lukken’ zeggen, andere ‘strinen’, in ‘t Latijn ‘strenoe’, in ‘t oud Frans ‘estrennes’, nu ‘étrennes’.

‘Lijfkoeken’ hoort men ook, en dat is een verkorting van ‘liefkoeken’ dat in de boeken staat en de Duitsers zeggen er ‘liebkuchen’ tegen.

‘k Weet wel dat er te grootvaders, op Keimen Bloote, Hessense soldaten lagen en, als grootmoeder lukken bakte, vroegen ze: ‘hoe heet men dat?’

‘Lukken’ zei groote vrouwe zaliger. Bij ons zeggen ze daar ‘liebkuchen’ tegen, zeiden de Hessenaars, maar grootje zei altijd dat ze ‘nijpkoeken’ gezeid hadden, hé ja, zei het, om dat ze genepen worden in ‘t lukijzer.

En sederdien is er in de tale van onze oude hofsteê een nieuw woord gebleven en nijpkoeken wat voor ons nu lukken of strinen betekent.

‘t Is ‘t gene ik ulieden wens!

Uit ‘Rond den Heerd’ van 13 januari 1866

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>