Lijk opgevist aan de Knokkebrug

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     469 Views     Leave your thoughts  

Merkem: een lijk opgetrokken

Bij het ter pers leggen verleden week, vernamen wij dat het lijk  van Doom, de verdwenen man van Reninge, de donderdagavond aan de ‘Knokkebrug’ gevonden werd. Wij deelden dit in korte woorden mede en geven hier nu meer bijzonderheden.

De Knokke is gelegen aan de samenvloeiing van de Ijzer en de Ieperlee. Vroeger was dit een versterkte plaats, zeer klein weliswaar, doch goed gelegen. Het fort was 750 voeten lang en 500 breed. Men ging er in door een nauwe poort en er was daar niets anders dan kazernen voor de soldaten, een huis voor de slotvoogd, een waterput en een kapel.

Deze sterkte diende tot bescherming van de stad Ieper, want de schepen komende van Veurne, Nieuwpoort of Diksmuide moesten voorbij de voet van de muren. Op bevel van keizer Louis II werd dit fort in 1782 afgebroken. Het is daar, in de Ijzer, dat men donderdag 30 maart 1911, het lijkt opgevist heeft.

Rond 6 1/2 ure ‘s avonds, bemerkten twee personen van de Knokkehoek, vader en zoon De Mey, een lijk dat in de vaart dreef. Ze sprongen seffens in een schuit en roeiden er naartoe. Ze visten het lijk op dat reeds in vergevorderde staat van ontbinding verkeerde en legden het op de oever.

Door het verblijf in het water was het lichaam fel gezwollen, doch niettemin herkenden ze seffens het stoffelijk overschot van Désiré-Alfons Doom, dienstknecht bij de landbouwer Julien Leuridan, op de Pereboomhoek te Merkem, verdwenen in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 maart ll.

De verdronkene was 31 jaar oud, geboren te Bikschote en woonde bij zijn moeder te Reninge, in de herberg ‘De Groene Dijk’ gelegen langs de kalsijde naar Lo, nabij de ‘Ernesse’.

Doom had laatst gezien geweest, genoemde nacht in de herberg ‘Het Smisken’ te Reninge en was bedronken toen hij daar rond 1 uur vertrok. Volgens zekere geruchten zou men daar nog wat aan de gang geweest zijn, doch niets deed het ongelukkig einde vermoeden.

Toen men het lijk gevonden had, werd seffens de gendarmerie van Merkem verwittigd, die de verdronkene naar Merkem deed overbrengen.

De moeder, zuster, broeder en andere bloedverwanten zijn vrijdagnamiddag het lijk komen herkennen. Het weerzien was pijnlijk. Het slachtoffer is zaterdagavond om 5 1/2 uur te Merkem begraven geworden. Toen men de ongelukkige vond had hij nog 7 centiemen en zijn kofferslotertje op zich – Men vermoedt een ongeluk.

Uit de Poperinghenaar van 1911 – www.historischekranten.be

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>