Mislukte inbraak te Dikkebus

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in  ,      1 year ago     536 Views     Leave your thoughts  

Mislukte inbraak door de bende Pollet in Dikkebus

Waar dat Mauprez daar woont, ‘t was ‘s avonds, je ging daar binnen. Je vroeg als de boer thuis was. ‘Jaa’j, zei de boerinne. ‘Weet je gij dat je schoonzeune dood is?’ vroeg Pollet.

Ze verschoten geweldig en zeggen ze tegen mekaar: ‘Me kunnen wij nu toch niet meer gaan, op zo’n heure van den avond!’ Dat was verre over Ieper. Ja, over tijd, dat was al per sieze, peerd en sieze, ‘t waren geen auto’s over vijftig jaar. Maar Pollet klapte en klapte altijd om algelijk te gaan.

Ze wilden niet gaan. Je mochte slapen n ‘t perstal bij Hector. ‘s Anderendaags ‘s nuchtends, peer aan de sieze gespannen om er naar toe te rijden. Als ze ginder komen, de boerinne was aan ‘t zingen. Iedereen was aan ‘t zingen en aan ‘t werken. ‘t Kwam toen al uit. Hij had daar geern binnengeslapen, maar je moeste slapen bij de zeune in ‘t perstal.

J ‘had hem daar misrekend. Dat was bij boer Lemahieu, nu woont Mauprez daar. Op dien avond, ‘t waren twee boeredomestieken en z’ hadden gaan kaarten. Nu, bij nachte, ze komen naar huis, were naar hulder hof.

Dat was Cyriel Boudry en Cyriel Lingier. ‘Hoe?’, zegt den enen tegen den anderen, ‘t is nog olsan lucht ‘t onzent, zou er een zwijn jongen?’ ‘Ja, ik weet het niet’, zegt Boudry, hij was daar soorte poester. Als ze thuis kwamen, ze zagen geen lucht meer, nauwers niet.

Nu, ze kropen op de perstalzolder en ze sliepen. Dat waren mannen van de bende die altijd hun luchtje aanstaken tegen dat den anderen ging de deure opendoen. Ze wisten dat hij binnen was. Dat was dat dat hij zo geern had binnengeslapen. Je moest de deur opendoen door d ‘ander. Alzo heeft er daar niet voorgevallen. Dat was bij Lemahieu’s.

Julienne Capoen in ‘Volksvertellingen Westhoek’

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>