Moordpoging in Poperinge

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       9 months ago     317 Views     Leave your thoughts  

Cafébazin gered door haar baleinen

 

Een moordpoging gepleegd door een 20-jarige jongeling op een herbergierster uit de Pottestraat heeft hier zaterdagnamiddag de bewoners van deze wijk in opschudding gebracht.

René Artois, 20 jaar oud, klant van de herberg ‘In Jeanne d’Arc’, gehouden door de echtgenoten René Delava-Vanhee, in de Pottestraat, had daar zaterdag de hele namiddag gezeten. Hij zag er dromerig uit en niet gezind als gewoonte.

Stillekens aan geraakte het avond, toen de broer van de bazin de herberg binnenkwam. Deze vroeg hem wat thuis te wachten terwijl zij kolen zou halen naar L. Dehuysser in de Veurnestraat. De broer stemde toe en de bazin vertrok. Pas was zij enige ogenblikken vertrokken of Artois dronk zijn glas uit en vertrok op zijn beurt.

Enkele stappen verder naast de bedoelde herberg staat een haag en toe vrouw Delava in het terugkeren daar bijkwam werd ze onverwacht door Artois vastgegrepen. Hij sleurde ze bij het haar, wierp ze ten gronde en sloeg met een mes in haar borst. De vrouw riep op hulp. Dit horende wilde Artois haar de keel afsnijden. Wanhopig poogde ze het mes van haar keel af te weren, waarbij zij zich erg kwetste aan de handen.

De vrouw liet een gegrol horen en, waarschijnlijk denkend zijn slachtoffer gedood te hebben, nam Artois de vlucht.

Haar hulpkreten waren gehoord geweest door een jongeling uit de buurt, Henri Clabau, die kwam toegelopen. Hij zag de vrouw bloedend op de grond liggen, hielp haar rechtstaan en, geleid, kon zij de weinige stappen doen die haar van haar woning scheidden.

Seffens liep men de geneesheer Feys verwittigen die zich ter plaatse spoedde. De vrouw was in drie plaatsen, bijna bij elkaar, in het midden van de borst, gekwetst. Een balein van haar corset was in twee geslagen geweest en had zo de slag gebroken. Een van de steken was juist in de richting van het hart gegeven en ware dodelijk geweest moest die een weinig dieper geraakt zijn.

De vrouw bloedde nogal veel door een ader die doorgesneden was. De geneesheer bediende de vrouw seffens de nodige zorgen toe en oordeelde haar toestand niet gevaarlijk indien niets zou tegenslaan.

De heer politiecommissaris die men ook seffens verwittigd had, zond zonder vertoeven twee agenten op zoek naar de dader. Heel de avond en een deel van de nacht werd er jacht op hem gemaakt, maar men kon hem nergens vinden. Ondervraagd over de oorzaak van deze moordpoging, verklaarde het slachtoffer Justine Vanhee dat ze in de namiddag aan Artois geen drank wilde geven omdat hij geen geld had. Volgens haar moet hij hierover verbitterd geweest zijn en haar daarom hebben willen vermoorden.

Een inwoner van Poperinge die de zondagavond uit Rijsel kwam, verklaarde daar Artois in de morgen te hebben gezien. De kerel zou dus een groot deel van de nacht moeten gestapt hebben. De toestand van vrouw Delava levert thans geen onrust meer in. De wonden genezen goed en weldra zal de vrouw haar bezigheden mogen uitoefenen.

Haar corset heeft haar het leven gered want men ziet er nog talrijke steken in die die op de baleinen gebotst hebben en er niet doorgegaan zijn.

Uit ‘De Poperingenare’ van 1910 – www.historischekranten.be –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>