Ontploffing in Bikschote

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     517 Views     Leave your thoughts  

Vrijdag laatst was een jongen van Kortrijk bezig met, voor rekening van een aannemer; de grote Duitse onderstand in beton af te breken, op 5 minuten van de dorpsplaats, aan de ‘Blauwe Molen’. Daarvoor gebruikt hij een springstof die hij van op afstand, bij middel van een elekctriekdraad deed ontploffen.

Na de lading geplaatst te hebben, verwijderde hij zich, gaf het vereiste sein om de voorbijgangers van de ontploffing te verwittigen en stelde zijn ‘electriek machien’ in werking. Maar …. de ontploffing had geen plaats. Hij ging terug om te onderzoeken waaraan het scheelde, en op ditzelfde moment ontplofte het poeder.

De jongen ontving de ‘lading’ in zijn benen en werd door de buren geheel bebloed opgeraapt. Men verwittigde spoedig de heer doctor van Langemark die oordeelde dat hij erg gekwetst was en dringend naar het gasthuis van Ieper moest worden overgebracht.

Korte tijd na het telefoonbericht kwam een auto van ‘t Rood Kruis hem afhalen. Duizenden jongens vielen binst de oorlog en nu nog bijna dagelijks vallen er op het front, als gevolg ervan. Wat een gruwel!

Uit ‘De Poperinghenaar’ van 1922 – www.historischekranten.be –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>