Op de valreep

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 months ago     476 Views     Leave your thoughts  

Bijna nieuwjaar. Op de valreep heb ik nog een nieuwe kroniek afgewerkt. Dit keer ben ik op reis geweest naar Lo tussen de jaren 828 en 1725. Die is gebaseerd op een verzameling handschriften uit het rijksarchief van Kortrijk. Ik begeef met met deze nieuweling eigenlijk voor het eerst echt in de jaren 1600. Het beleg van Oostende was al een eerste voorproefje waar al heel wat meer duidelijk werd over de jaren 1602 en 1603. Maar wat er daarna allemaal gebeurd is in de Westhoek en hier meer bepaald in Lo, grenst toch wel aan het onwaarschijnlijke. Zo’n nieuwe periode binnen duiken is voor mijzelf altijd een uitdaging. Want, geloof het of niet: ik leer pas gaandeweg mijn geschiedenis kennen zoals ze echt gebeurd is. Ik kan jullie alvast vertellen dat de oorlog tussen Frankrijk en Spanje vooral op onze Westhoekgrond wordt uitgevochten en dat die alles vernietigende strijd vele tientallen jaren zal aanslepen. Het blijft verbijsterend dat we dat met zijn allen wel vergeten schijnen te zijn en ik reken mezelf dus ook daarbij.

De nieuwe kroniek luistert naar de naam ‘Geschiedenissen der stad Lo‘ en is eerder bescheiden van omvang, vooral na mijn ‘Stormweer over Oostende’. En zo heb ik het wel graag. Er mag best wel wat afwisseling in zitten. Je kan de nieuwe kroniek hier lezen. http://www.dekronieken.com/P1599100.html.

Verder kan ik jullie vertellen dat mijn nieuwe www.geschiedenis.vlaanderen erg aanslaat. De lijst met kronieken en artikelen wordt nu al dagelijks bezocht door bijna 200 verschillende bezoekers. Voor wie het trouwens interesseert bereik ik nog voor oudejaarsavond de grens van een half miljoen bezochte pagina’s. Je kan niet weten hoeveel plezier me dit doet.

En dan zijn er nog die onverwachte complimentjes. Vorige week iemand die me bestempelde als ‘probably the best historian in Flanders’ wat uiteraard fel overdreven is omdat ik eenvoudigweg geen historicus ben maar gewoon iemand die graag vertelt en schrijft over de geschiedenis. En dan was er gisteren nog een mailtje van een nobele onbekende die me laat weten erg verwonderd te zijn over mijn website en me daarbij vertelt: ‘u schrijft, u noteert en verslaat grandioos. U verwijst naar auteurs die u hebben beïnvloed maar uw stijl is zo onaanhorig en zo anti-snob dat ze iedereen wel moet welgevallen.’ En als hij er dan nog bij schrijft dat zijn verbazing nog lange tijd zal aanhouden na de ontdekking van mijn site. Tja, dat is toch wel een compliment dat kan tellen.

Dit wordt meteen mijn laatste update van 2017. Ik wens al mijn volgers een gezond, creatief, prettig en inspirerend 2018 toe. Zelf hoop ik in het nieuwe jaar verder te gaan waar ik nu al een jaar of acht aan begonnen ben. Kronieken schrijven en onze geschiedenis op mijn manier vertellen en publiceren. Deel 7 van ‘De Kronieken van de Westhoek’ zie ik ergens op de toonbank belanden in de late lente. Vanaf morgen begin ik aan het derde deel van ‘Dagboek van Augustijn’. Als het een beetje meezit kan ik met dit drieluik meedingen voor de historische publicatie van het jaar hier in Ieper. Als die wedstrijd in 2018 natuurlijk zal uitgeschreven worden.

Tot volgend jaar!

Ivan

1 Comment

 1.   1 maart 2018, 15:26

  Dag Ivan,
  Geniet maar wat van de warmere oorden!

  Het is er de tijd naar om wat door de koudere temperaturen gepakt te worden, maar over enkele weken zal alles weer spruiten en botten.

  Een nieuwe lente en een nieuw geluid!

  Tot binnen afzienbare tijd!

  Mvg,

  Jo Loobuyck

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>