Paardenmiddeltjes tegen verkoudheden

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 weeks ago     114 Views     Leave your thoughts  

Een verkoudheid ontstaat uit kwade of geïnfecteerde humeuren die zich aan een of ander deel van het lichaam laten gevoelen. Er bestaan heel wat verschillende soorten die ieder op een bijzonder wijze kunnen genezen worden.

1. Geneesmiddel voor een langdurige en halsstarrige verkoudheid die uit de koude ontstaat. Men moet verscheidene keren kort op elkaar purgeren, hetzij met Manna of met siroop van rozen of met aloë of agaric-pilletjes. Of neem de wortels van de wilde wingerd, snijd ze in dunne schijfjes en laat ze koken in de olie van olijven tot ze weer droog geworden zijn. Neem ze dan uit, wring ze sterk door een doek, wrijf met die olie de plaats waar de verkoudheid zich gezet heeft, nadat met het goed in de hand gewreven heeft voor een goed vuur.

En dat om de poriën te openen. Uiteindelijk omwindt men de plek met een warme servet. Men herhaalt dat tot dat het genezen is. Ofwel kook je naar een goede hoeveelheid rapen en leg dat papje onder de voetzolen van de zieke, van de hiel tot aan het uiteinde van de tenen. Goed omwikkelen met doeken en dek de zieke die van te voren in een warm bed moet liggen zorgvuldig toe. Zo zal hij sterk zweten waardoor hij zal genezen.

2. Geneesmiddel wanneer de zenuwen door de verkoudheid verstopt zijn geworden. Neem twee handen vol met vroege rozen die in de schaduw gedroogd werden. Laat ze trekken in een aarden pot met goede rode wijn die een halve duim hoger moet staan boven de rozen. Laat het geheel op hete assen uitwasemen tot er maar weinig wijn in de pot is overgebleven. Dep het mengsel nu op het zieke deel, bedek die met een doek en leg daarop het dikke mengsel. Dat moet twee keer per dag gebeuren wil men volledig genezen.

Ofwel neem je drie ons olie van van aardwormen, één ons spiritus van kamferwijn. Te zeggen dat men dit gaat smelten met een halve dragme ammoniak en daarna alles vermengen tot één strijkzalf. Dat is een probaat middel om alle ongemakken die uit een verkoudheid voortkomen te bestrijden. Men moet het instrijken voor een goed vuur. Of; neem antimonium crudum en witte gepulveriseerde suiker, van ieder twaalf grein, meng dit goed en gebruik dit voor geruime tijd twee keer per dag.

3. Nieuw ontdekt geheim recept ter genezing van alle kwalen die uit verkoudheden ontstaan, De uitvinder verzekert dat dit altijd de gewenste genezing oplevert. Neem een pond oude reuzel en een spint zwarte of bonte gebroken haver. Kneed het goed dooreen tot een soort van deeg en spreid het uit op een vloeipapier, draai het tot een soort worst en hang het op aan een ijzerdraad boven een soort braadpan, waar door de bodem kleine gaten geboord zijn als in een verzijp. Zet daaronder een platte pan. Steek nu de worst in brand terwijl die omwikkeld blijft door het vloeipapier, laat die branden tot alles verteerd is en het vet dat er in de onderste pan gelopen is, is nu het bewuste geneesmiddel.

De braadpan met gaten zal alles eerste ontvangen, zowel de kool als het vet men moet alleen maar ervoor zorgen dat de onderste pot niet in contact komt met het vuur want dan zou alles verbranden. In de onderste pan zal men zo twee of drie onsen zwart vet bekomen waarmee men het zieke deel van tijd tot tijd mee bestrijkt en daarna wikkelt men het lichaamsdeel met het vloeipapier dat in dit vet natgemaakt werd.

4. Geneesmiddel voor de verkoudheid van de hersenen. De verkoudheid van de hersenen doet de klieren van de neus overlopen. Dat veroorzaakt een zodanige vloed van water waardoor we sterk moeten niezen en men gestadig de neus moet snuiten. De oorzaak daarvan is dat de koude lucht in de poriën trekt die te wijd open staan. Om genezen te worden moet men binnen blijven bij de warmte, het hoofd bedekken en broodsuiker opsnuiven die eerst op een gloeiende asschop verbrand werd. Die zal de verkoudheid in het hoofd wegnemen.

5. Geneesmiddel voor de verkoudheid van de borst. Veroorzaakt door de zelfde humeuren die zich in de klieren van de luchtpijp bevinden en doordringen tot aan de longen. Het begint met een droge hoest en gaandeweg ontstaan fluimen. De hele tijd ondervinden de zieken een grote wansmaak en walging voor spijzen, een zwaarmoedigheid in het hoofd, zelfs binnenkoortsen die sterker en sterker worden door het geweldig en onophoudelijk hoesten. Om te genezen moet men zich warm houden en een verfrissende en laxerende pleister laten zetten. Zo wordt men een overtolligheid van vocht, een zwelling of uitzetting van de bloedvaten gewaar. Zo moet men zich dan aderlaten, en zelfs een tweede keer als men zich benauwd of pijnlijk voelt.

Als voedsel moet men verscheidene bouillons gebruiken, gemaakt van kalfsschijf, enkele kleine rapen, kleine witte uien, een halve hand gepelde gerst en wat suiker. Men kookt dat mengsel in drie halve pintjes water en laat het tot de helft inkoken om er drie bouillons van te maken. Tot lafenis van de pijn gebruikt men een drankje gemaakt met de hondstand en van renet-appelen, of met de wortels van de witte maliuwe, twee handvollen vol klaprozen en twee lepels van de beste honing. Men moet van tijd tot tijd een tabletje van de witte maluwe op de tong laten smelten om het lossen van de fluimen te bevorderen…

6. Geneesmiddel dat eenvoudig en goed is wanneer de neus door de verkoudheid loopt. Snuif door de neus en de mond op; de rook van gestampte peper of de damp van wijnazijn of wierook en gele amber, op een bak met vuur geworpen, men zal zich zeer snel genezen voelen. Of houd een goede kwantiteit brandewijn enige tijd in uw mond besloten zonder die in te slikken dat is ook een heel goede remedie.

7. Geneesmiddel voor de verkoudheid die heesheid veroorzaakt. Neem twee of drie bollen gepelde look, stamp die samen met gesmolten spek tot een soort van zalf, wrijf daarmee uw voeten in. Doe dat ‘s avonds vooraleer je direct in een warm bed stapt, omwind de voeten met warme doeken. Neem een theekopje brandewijn, de helft van een muskaatnoot en de grootte van een hoenderei gepulveriseerde suiker, doet dit alles in een glazen fles, goed schudden en drink dat in drie of vier teugen op vooraleer je naar bed gaat.

Nog een ander middel: git een pint water in een aarden pot, leg daarin zes rode kool bladeren, fijn gehakt met een stuk goede verse boter, kook dit in tot op de helft, druk de kool plat met een lepel, doe er een ons suiker bij en gebruik het ‘s ochtends twee keer.

Uit ‘De Burger-boer’, een zakwoordenboek van het buitenleven uit 1766

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>