Shut that door!

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 months ago     304 Views     Leave your thoughts  

Echt waar gebeurd……in 1974……

Guido Bouchaert is een pastoraal werker en goed bevriend met Fernand Vansteenkiste. Guido is net terug uit Congo waar hij een jonge Congolees (‘ne zwarten’ zeggen ze in Brielen) heeft meegebracht. Zijn naam is Tsisuaka Belebele en hij gaat studeren in het college van Komen om later les te mogen geven in Afrika. De paters in de Congo hadden hem leren voetballen. Guido contacteert Ferre en vraagt of ze bij Brielen Sport geen voetballertje kunnen gebruiken. Kwestie van hem een beetje te begeleiden m België.

Zo geraakt Tsisuaka Belebele in Brielen verzeild. Iedereen noemt hem ‘Pascal’, want dat is veel gemakkelijker. Guido Bouchaert vraagt aan Fernand Vansteenkiste om een oogje in het zeil te houden en er zeker voor te zorgen dat er hier in de regio niet een paar mulatjes zouden rondlopen. ‘Ga je d’ er een beetje op letten?’ De eerste keer dat Brielenaar Wouter Denuwelaere Pascal ontmoet, valt hij bijna van zijn fiets van het verschot: zo ne zwarten heeft hij in heel zijn leven nog niet gezien. Het is al bijna donker en het enige wat Wouter ziet is het ‘wit’ van zijn ogen. Pascal kan ontroerend mooi Congolese kerstliedjes zingen met zijn warme Afrikaanse stem.

Pascal heeft voetbalschoenen nodig. Elke speler krijgt normaal gezien een toelage van 500 fr voor de voetbalschoenen. Met wat ‘zagen en plagen’ krijgt Ferre de toelating om voor Pascal een uitzondering te maken en de schoenen helemaal gratis te geven. Het is een doorn in het oog van sommige spelers maar met een beetje ‘kouttenansje’ van Ferre gaat dat over.

Fernand gaat met Pascal naar Hermes Sport op de Vandepeereboomplaats in leper om voetbalschoenen te kopen. De uitbater, Gadeyne, vraagt aan Pascal: ‘what number, quel numéro, welk nummer?’ Er gebeurt iets vreemd in de sportshop. Pascal zit met zijn beide voeten krampachtig onder zijn stoel en telkens hij schoenen past, gebeurt dit in een ‘vitesse’ dat het geen naam heeft. Hij wil zijn schoenen passen zonder zijn voeten te laten zien. Het is een vreemd schouwspel. Maar het komt uit. Tsisuaka toont uiteindelijk zeer bedeesd en beschaamd zijn sokken. Ze zijn zo tot op de draad versleten dat er geen toppen en geen hielen meer in zitten. De hielen zijn weg en de toppen zijn weg. Maar Pascal geraakt aan schoenen. Arlette, Ferre’s echtgenote zoekt snel wat oude kousen van haar man, en Pascal is weer treffelijk.

In ‘De Saumon’, waar de supportersclub van Brielen Sport zich bevindt, lopen er een paar jonge ‘mokken’ rond. Pascal begint te peinzen aan zijn oerwoud en één van de jonge grieten wil wel eens een zwarte piemel zien. Ze krijgt méér te zien: ‘een heel oerwoud’. Gelukkig blijft Pascal er van af. Pascal kent een prachtige klucht die hij in de schoolkrant van het college van Komen heeft laten publiceren. Van die oude Engelsman met die jonge Française op de trein. De Engelsman zit in de tocht en roept naar de Française ‘Shut that door’. De Française antwoordt gevat: ‘moi aussi mon chéri: je t’ adore’. Pascal kan lachen met zijn eigen grap als een hyena met de kinkhoest.

Zoets gezegd kan Pascal een goed potje voetballen, de paters hebben daar voor gezorgd. Hij is wel een beetje individualistisch aangelegd en als hij de bal aan de voeten krijgt denkt hij alleen ‘ik, ik, ik’. Pascal blijft echter een giller in de kleedkamers en in de kantine. In de kantine staat hij steevast bij het gaskacheltje want hij heeft het steeds koud.

Op een bepaald moment voor de training staan de mannen in de kleedkamers door de dompige ruitjes te kijken. Het regent dat het giet. Pascal wrijft met zijn hand aan het raam en roept ‘kick but’, ‘kick but’. ‘Wat is er gie ‘n zwarte loeder?’ vraagt Berten Vandenbilcke. ‘Ewel het reint’ zegt Pascal. Hij vliegt bijna buiten. Na de training staat iedereen drijfnat in de kleedkamers. Terwijl de spelers alle problemen hebben om hun haar weer in de plooi te krijgen, haalt Pascal een soort vork uit zijn tas, schudt een paar keer met zijn kroezelkop, gaat er nog eens door met zijn ‘fourchette’ en tot verbijstering van zijn maten is zijn haar helemaal droog.

Een fragment uit ‘De Trilogie van Brielen Sport’ van 2007 – getuigenissen uit het seizoen 1974-1975 –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>