Spokerij op de hofstede

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     476 Views     Leave your thoughts  

Over tijd, ze deien alle jare een jaargetijde, maar ze deien toen vier zakken, honderd kilo, koren bakken voor de werkmensen. Die mensen hadden de groten dienst gedaan, maar geen koren doen bakken.

Nu, ‘t was binst den nacht altijd geruchte boven, op de zolder, altijd lijk alles door mekaar smijten. Dat was omdat ze dat koren niet doen bakken hadden. Ze hebben toen dat koren doen bakken, ‘t was gedaan. Ze peisden dat het dadde was. Nooit geen verkeer meer op de zolder, nooit geen doden meer weregekeerd toen.

Dat was een gewoonte overtijd. Ik heb dat geweten. Als er een grote dood ging, er was een brooddeling gedaan. Was het een hele groten, ‘t was een groot brooddeling. Was het maar van ten negen en half, ‘t was minder.

Nu, de boeren deien een brooddelinge en de werkmensen gingen naar ‘t gemeentehuis erachter. Die mensen hebben dat niet gedaan. Daardoor hadden ze die dode die werekeerde om ‘t ulder te zeggen.

Jerôme Barbez (81 jaar in de jaren zestig) in Volkverhalen in de Westhoek van Frans Ramon (thesis)

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>