Tijd te koop, hier af te halen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       2 years ago     551 Views     Leave your thoughts  

Zondag 22 maart 2015. Het verleden is sinds mijn vorige update aangedikt met twee weken. Ik zit hier opnieuw aan mijn klavier te speuren op mijn scherm. Bach heeft plaats geruimd voor Deus, mijn vingers schuiven de volumknop naar rockniveau. Noblesse oblige. Gelukkig is er zoiets als een koptelefoon. Hopelijk zullen mijn woorden straks ook rocken & rollen. Mijn koffie staat te dampen en is al behoorlijk wakker. Net zoals ondergetekende. Mijn vorige update, ‘De slappe lach’, werd meer dan 200 keer gelezen en 67 keer doorgegeven via Facebook. Ik moet wat opkijken ervan. Hopelijk krijg ik de ‘track’ niet in mijn vingers. Ach neen, laat me maar gewoon voort doen, mij en mijn computer. Intimiteit als driver. Meer moet dat allemaal niet zijn.

Na drie weken schrijven, staat mijn jongste hoofdstuk ‘De Belegering van Nieuwpoort’ te popelen om gepubliceerd te worden op Westhoek.net. Nog een laatste leesbeurt en ik kan er aan beginnen. Drieentwintig A4-bladzijden heb ik gisteren al een eerste keer grondig gelezen en bestudeerd. Een werk van 3 uur. De taalfouten, de versprekingen (bestaat er zoiets als een verschrijving?), het dubbel gebruik van werkwoorden, zijn al een eerste keer aangepakt. Het is een secuur werkje. De eerste keer gebeurt dat nog op het scherm. Na de taalcorrectie wordt het geheel afgeprint en wordt het nieuwe hoofdstuk voor een eerste keer tastbaar.

Ik houd ervan om mijn schrijfsels op papier te zien. Glad en glanzend en hagelwit. 90 grams papier. De verpakking is niet onbelangrijk. Lettertype, papier, uitzicht doen er wél toe. Alleen de geur ontbreekt. Nu kan het herlezen echt beginnen. Het lijkt er wel op dat ik met een stel andere ogen kijk naar de tekst die ik gisteren al heb gereviseerd. Telkens opnieuw verrast het mij dat er nog zo veel dient aangepast te worden. Deze techniek van controleren heb ik mezelf eigen gemaakt. Noem het ervaring. Een laatste controle volgt binnen een jaar, wanneer diezelfde tekst nog eens de revue zal passeren en de laatste fouten er pas dan buitengebonjourd zullen worden.

Genoeg over techniek. Mijn hoofdstuk over Nieuwpoort ziet er vlot en goed uit. Gemakkelijk leesbaar voor de lezer die zich niet spiegelt aan de geschiedenisleraar van zijn jonge jaren, maar toch wel degelijk gewoon benieuwd is naar de dingen die er allemaal gebeurd zijn daar in het verleden. Er zitten een paar leuke zaken tussen. Zoals de tussenkomst van de lokale vrouwen op de stadsmuren van de havenstad. Emancipatie in de middeleeuwen is schaars. Ik blijf ook nog even hangen bij het vroegere verblijf in de kluis en mijn gedesemde oprispingen rond het werkwoord ‘bidden’. Ja, soms kan ik behoorlijk ondeugend zijn.

Het jongste hoofdstuk is vrij omvangrijk, dus zal het zeker nog een weekje vragen vooraleer die effectief in de teletijdsmachine zal verschijnen. De muziekspeler op mijn linker computerscherm geeft al een indicatie van de muziek die me hierbij zal begeleiden. Ik zal mijn ochtenden vullen met alweer Deus. Vooral zijn ‘Roses’ doet mijn woorden dansen en swingen. Cockney Rebel, Ten Years After, Neil Young, Bob Dylan, Duffy en Bruce Springsteen maken ook wel kans. Maar dat zie ik nog wel.

Naast de geplogendheid van het schrijven, is er natuurlijk de ‘spielerei’ van ‘De Kronieken van de Westhoek’. Wat een speeltuin toch! Er bestaat geen dag dat ik niet op een of andere manier gefascineerd wordt door een verhaal, een tekst, een vertelling. Deze week had ik goed prijs met een gedicht uit 1937. Van een onaardse schoonheid. Ik heb dat gedicht voor Eva ondertussen al wel honderd keer gelezen en de woorden worden alsmaar intenser en mooier. Ondertussen weet ik het wel, mooie poëzie over de Westhoek, mag graag zijn plek opeisen op www.dekroniekenvandewesthoek.be. Ik sta die met plezier af!

Ook foto’s met hun geuren en kleuren maken deel uit van mijn website. De dagen worden langer en hopelijk snel mooier en warmer. Het grijs mag nu best plaats maken voor fris groen in al zijn varianten. De lucht mag blauw worden en ook een beetje verkleuren naar groen en rood. Zon en schaduw mogen best wat met elkaar in de clinch gaan. Wat kan ik genieten van die urenlange wandelingen met mijn fototoestel in aanslag. Het enige wat me momenteel nog altijd mankeert, is tijd. Heeft er misschien iemand wat tijd te koop? Op Ebay of Kapaza? ‘Tijd te koop, hier af te halen.’ Ik scherts. Ik ben nog een jaar of twee verwijderd van mijn pensioen en dan krijg ik volop tijd om stadsarchieven en oude steden te exploreren en over mijn knie te leggen. Ik kan haast niet wachten.

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>