Trektocht in de tijd

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     411 Views     Leave your thoughts  

Zoals enkele dagen geleden beloofd, heb ik vandaag mijn jongste kroniek online gezet. ‘Het verdriet van Poperinge’ is zonder meer een bewogen hoofdstuk uit onze streekgeschiedenis. Ik geef je alvast de korte inhoud weer van de beruchte episode.

In 1898 schrijft de Poperingse onderpastoor Juliaan Opdedrinck de geschiedenis neer van de godsdienstrebellie in en rond zijn stad. In 1562 worden de eerste sermoenen van de ‘ketters’ met ijzeren hand aangepakt. Kerk en staat vinden het nodig om eenvoudige stakkers die zich afzetten tegen het katholiek geloof op wrede manier te lynchen. Deze repressie zorgt achteraf voor een gewelddadige kettingreactie en stort de Westhoek in een uitzichtloze burgeroorlog. Poperinge zal die amper overleven. Maak kennis met kroniek nummer 97 van ‘De Kronieken van de Westhoek’. Deze episode over Poperinge zal niemand onberoerd laten. Maak hier kennis met ‘Het Verdriet van Poperinge’.

k0

Tijd nu voor nieuwe horizonten. Maar dat is voor morgen. Eigenlijk wil ik jullie eerst nog eens wat uitleg verschaffen rond de opzet en de structuur van mijn kronieken van de Westhoek.

In mijn schooljaren was ik nu niet bepaald een geschiedenisfanaat. Data memoriseren is nu eenmaal saaie leerstof die geen enkele leerling aantrekt. Een jaar of tien geleden begon ik me wel te interesseren in de geschiedenis van mijn eigen streek. Heeft dat iets te maken van een hechtere verbondenheid met de geboortegrond naarmate het ouder worden? Ik kan daar eigenlijk geen antwoord opgeven.

Bibliotheken, boeken en internet bieden een bonte mengelmoes van informatie waar een hond zijn jongen niet zou in terugvinden. En dat was ook een beetje het geval voor mij. Waarom kan geschiedenis niet op een eenvoudige manier beschreven worden? In verhalen, met een structuur zoals Vlaamse Filmkes, maar dan over onze streekgeschiedenis. Niet geschreven van een historicus voor een andere historicus, maar door een geïnteresseerde leek voor een andere liefhebber van geschiedenis.

Acht jaar geleden heb ik, met vallen en opstaan, een eerste poging ondernomen. En verwacht nu, anno 2016, om binnen enkele maanden de kaap van de 100 kronieken af te ronden. Elke maand één kroniek is een aardig gemiddelde. Gaandeweg is mijn schrijfstijl gaan openbloeien. Ik houd ervan om één periode uit onze geschiedenis op een eigentijdse manier om te vormen tot een levendig verhaal. Het lijkt er op dat ik zelf rondloop in mijn episodes en het is dan ook mijn vaste bedoeling om mijn lezers die zelfde leessensatie te bezorgen.

Ik probeer in de mate van het mogelijke moeilijke passages terug te brengen tot de kernzaak. Niet te veel tralala. Ik ga liever direct ‘to the point’. Wie me kent weet dat humor mijn hoogste levensgenot is en dus sla ik nooit een enkele kans over om op mijn eigen typisch pittige manier zaken en gebeurtenissen tot leven te brengen. Het lijkt er wel op dat ons verleden helemaal opbloeit voor wie mijn verhalen leest. Het grinniken en hardop lachen van mijn lezers onderweg in mijn lectuur, vind ik ronduit heerlijk. Jullie mogen gerust weten dat ook ik veel plezier beleef aan het schrijven en herlezen van mijn kronieken. Allemaal samen zijn we padvinders in een trektocht in de tijd.

Ik heb ondertussen al zo veel geschreven dat velen onder jullie wel eens verloren zouden kunnen raken in de massa van mijn teksten. Ik probeer nog eens uit te leggen hoe mijn drie websites zijn opgebouwd.

Eerst is er www.westhoek.net. Hier kunnen jullie kennismaken met al mijn kronieken. Dit is de toegangspoort naar al mijn verschillende episodes. Hier kunnen jullie gebruik maken van een zoekmachine om mijn kronieken te doorzoeken.

k1

www.dekronieken.com geeft wat meer duiding over mijn boeken. Momenteel zijn er al 5 boeken verschenen en alle info hieromtrent is terug te vinden op deze site. Jullie kunnen via deze website op zoek naar de boekenzaak naar wens. Boeken nummer 6 en nummer 7 mogen jullie verwachten in het voorjaar en in het najaar van 2017.

k2

En dan is er nog www.dekroniekenvandewesthoek.be. Op deze website grasduin ik naar hartenlust in mijn eigen kronieken of in geschriften van andere heemkundigen of historici. Als het maar over onze geschiedenis gaat. Taal, dialect, spreektaal, geschiedenis, poëzie, volksverhalen, sagen en legenden, grappen, krantenknipsels en veel andere onderwerpen leiden jullie naar het hart van de Westhoek. De inlassingen zijn voorzien van persoonlijk fotomateriaal uit eigen streek. Elke dag opnieuw probeer ik één aflevering online te plaatsen. Momenteel nader ik de 800 inlassingen. Ook hier is de zoekmachine een bijzonder handig instrument. Heb je die al eens geprobeerd?

k3

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>