Waar ambtenaren hun broek afsteken

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       6 months ago     160 Views     Leave your thoughts  

Het water ontbreekt in onze stadsgrachten. Veel burgers moeten hun water betalen, of verre gaan halen. De brouwers en stokers zoeken alle middelen uit om water te krijgen…. en men verzekert dat onlangs een werkman een frank verdiend heeft om honderd emmers water te storten in een huisje, zouden de Brabanders zeggen, waar octrooi-ambtenaars hun broek gaan afsteken. Advies aan de landbouwers die ons komen ontmaken van hetgeen wij wel wensen in de stad niet te behouden, en die nochtans voor iedereen wagen een tolrecht moeten betalen, omdat wij hun zouden moeten betalen voor de dienst die ze ons bewijzen.

Verkopers van vervalste waren zijn strafbaar, en men vervalst die waren met het water die tegenwoordig zo schaars en kostelijk is.

Voor enkele dagen komt een jager van de jacht terug, komt binnen in de estaminet Café d’ Anvers, ontmaakt zich van zijn geweer en vermaant al de aanwezigen dat het geladen is. Ondanks dit bericht heeft iemand het geweer in de hand genomen en de snaphanen aan de stoel haperend, hebben de twee schoten doen afgaan waarvan de lading in het plafond gevlogen is, gelukkig zonder iemand gekwetst te hebben.

uit de krant van zomer 1858

www.historischekranten.be

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>