Wratten en worten weghalen

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     588 Views     Leave your thoughts  

Volksremedies uit de streek van Bray-duinen en Hondschote

Jarenlang contact met de bewoners uit de grensstreek, liet ons toe volgende volksremedies op te tekenen:

OM DE FIJT TE DOEN RIJPEN. Men neemt de binnenbladeren van een rode kool, men legt ze op de stoofplaat en vandaar op de zieke duim.

DE KINKHOEST, doet men wijken met ‘ortjes-kaars’; men laat deze smelten op grauw papier en men legt dan het hele gevalletje op de aangetaste borst.

Bij IEDERE ONGESTELDHEID neemt men twee druppeltjes Haarlemse olie met wat water vermengd; men drinkt dit uit, dit weert alle ziekten.

Op een WONDE legt men een poreiblaadje.

Om VERBRANDHEID of WONDEN te genezen, laat men een lelieblaadje in olijfolie ‘trekken’, dit wordt dan op de wonde gelegd. Een opengesneden aardappel wordt eveneens vaak aangewend; verder kent men nog terzake pitten van sierperen in olie geplaatst.

Om een DOORN uit de vinger te verwijderen, wrijft men de vinger ‘s avonds in met bruine zeep; ‘s anderendaags is de doorn verdwenen. Men gebruikt eveneens wit brood in melk ‘gedoopt’; het papje brengt men aan op de zieke plek.

Wanneer men op een ROESTIGE NAGEL GETRAPT heeft, dan watert men in zijn klomp en plaatst er vervolgens de voet in, het kwaad zal wijken.

Tegen VERKOUDHEID, gebruikt men vliersiroop; ‘vlierbollen’ (zwarte bessen) worden gezocht, men kookt deze dan met kandij- of gewone suiker. Ook poreiwortels kookt men met kandijsuiker, het bekomen vocht weert de verkoudheid.

‘VERHITHEDEN’ en BRONCHITIS. Men bereidt hiervoor een speciale fles, met eierdooiers die men klopt en mengt met suiker, ‘korte-drank’ en kruiden. Deze fles plaatst men een viertal dagen in de mestvaalt, bedolven onder de paardenuitwerpsels.

REUMA bestrijdt men met brandnetels. Ook kan men een fles half vullen met aardwormen, de rest van de fles met olijfolie. Deze fles steekt men een maand onder een mesthoop. Het brouwsel, dat aldus gisten kan, wordt ten zeerste geprezen voor het behandelen der zieke ledematen. Befaamd is ook een mengeling van groene olie met kamfer, van elk eenzelfde gewicht.

SPEEN verdrijft men door de wortels van distels en netels te koken in water. Men zet zich s avonds in de bekomen vloeistof, dit doet men gedurende veertien dagen.

Tegen ‘BRAND’ drinkt men het sap van rabarber, die men vooraf in stukjes sneed en liet koken en ‘trekken’.

WRATTEN EN WORTEN verwijdert men door gebruik te maken van het sap van een melkplant met kleine blaadjes, welke men op een kerkhof plukt. Na twee dagen zijn de wratten verdwenen. Men wrijft de wrat ook in met een stuk varkenshuid, deze brok stopt men dan in de grond. Wanneer de huid is opgeteerd, is de wrat verdwenen.

Tegen ZWEREN gebruikt men twee stukjes look. In fijne schijfjes gesneden plaatst men deze in een bierglas, voegt er bruine suiker aan toe, dekt het glas af en laat alles gisten. Men giet er vervolgens twee druppelglazen cognac over, de rest wordt aangelengd met water. Het aldus bekomen vocht drinkt men ‘s morgens op een ‘nuchtere maag’. Men gebruikt ook gedroogde stokrozen, welke met een snede brood en een klont boter klaar worden gemaakt. Het bekomen product plaatst men tussen twee doekjes op de wonde.

ZEVENOGEN bestrijdt men, door de opening van een fles met kokend water op de wonde aan te brengen. Bemerkt men bloed in het water, dan is de wonde zuiver. Soms breekt men ook een slakkenhuisje; de slak legt men op een linnen doekje en vervolgens op de zweer. Dit zal pijn doen, maar alles geneest.

BORSTZWEREN EN VERBRANDHEID verdwijnen, wanneer men van een ‘gebubbeld’ koolblad het hart wegsnijdt, dit blad in kokend water dompelt en achteraf onmiddellijk op de zweer plaatst.

MAAGZWEREN wijken voor het sap van gekookte ‘gebubbelde’ kolen.

Tegen KEELPIJN wendt men regenwater aan, waarin linnen doeken gedompeld worden, dit men dan rond de keel draait Een gedragen kous rond de keel aangebracht verricht eveneens wonderen.

Om de SPIJSVERTERING TE BEVORDEREN, mengt men vier eierdooiers met drie lepels bruine suiker en één à twee druppelglazcn cognac.

EXZEEM verdwijnt, wanneer men een goede thee drinkt, vervaardigd uit Angelica-planten in stukjes gesneden en gedroogd in de oven. Men ken ook s morgens op de ‘nuchtere maag’ twee tot drie blaadjes persil rauw verorberen.

HOEST EN KWADE BORST. Op de scheepswerven ven Duinkerke drinkt men ‘s morgens drie koffielepels zoete-of scheepsteer. Men kan ook een eierdooier goed ‘klutsen’ en mengen met 1/4 kgr, honig, twee druppelglazen rhum en een lepel olijfolie.

BEENDERLETSELS. Om beenmerg aan te kweken, drinkt men af en toe overdag een paar lepels zuivere traan (visolie).

HAARUITVAL doet men ophouden door brandnetels te koken en het sap over het hoofd te strijken.

BUIKLOOP, Men drinkt appelsap of men eet de dooier van een hard gekookt ei.

SLIJM, Men neemt een halve liter jenever en plaatst er dertig cèneblaadjes in (soort erwtenomhulsels), men voegt er een kwart kilogram kandijsuiker aan toe, Dit alles laat men ‘trekken’ vooraleer uit te drinken.

Om BLOED TE ZUIVEREN eet men persil bij het opstaan.

KOUDE OP HET OOG. Men wast het oog met het sap van een ‘donderbaar’, welke groeit op het dak der duinhuisjes.

OM BLOED TE STREMMEN, legt men op de wonde een spinnenweb.

ZWEETVOETEN ‘s Winters dient men met blote voeten door de sneeuw te lopen, de kwaal zal beslist wijken.

B. Bijnens in ‘Bachten de Kupe’ van 1963

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>