De bloemrijke stijl van Galbert

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 years ago     601 Views     Leave your thoughts  

0001

Eindejaar heeft gezorgd voor de afwerking van mijn twee nieuwe hoofdstukken over Karel de Goede. Die zijn in de teletijdsmachine geplaatst onder de namen van ‘Drama in Sint-Donaas’ en ‘De Afrekening’. Morgen begin ik trouwens te schrijven aan het resterende deel van dit drieluik. Een werkje dat me zeker de hele januarimaand gegijzeld zal houden. Ik heb het nog niet echt gecontroleerd, maar vermoedelijk zal ik dan voldoende tekst hebben om deel 5 van mijn ‘Kronieken van de Westhoek’ in te blikken. Het zou me niet verwonderen als het weer een turf zal zijn van dichtbij de 600 bladzijden streekgeschiedenis. Ik heb me wel voorgenomen om dat werk te reserveren voor de zomervakantie. Het is nu eenmaal een periode waar alles moet herlezen worden in één langgerekte inspanning en met de nodige concentratie van geest, ziel en lichaam.

Ik vertel graag nog eens wat over de twee nieuwe hoofdstukken. Vreemd toch hoe schrijver Galbert daar in 1127 de aanzet heeft gegeven tot ongebruikelijke schrijfstukken van mijn kant. Ik ben zijn bloemrijke stijl tot op het uiterste gevolgd en dat zorgt hier en daar voor teksten die barok zijn. Voorzien van de nodige details. Ik ben de ogen van Galbert gevolgd in mijn verhaal. Zijn relaas over de terechtstellingen is haast surreëel neergeschilderd zoals een Van Eyck dat zo perfect kon op doek. Ja, ik mag gerust stellen dat de man me ver gedreven heeft in de verkenning van mijn taal. Of dat trouwens gelukt is, laat ik over aan jullie meningen. De voorbije weken heb ik me ook gestort op de ontwikkeling van zusterwebsite www.dekroniekenvandewesthoek.be. Ik heb al een tijd geleden beslist om daarvoor gebruik te maken van WordPress. Gemakkelijk gezegd want deze omgeving moest ik proberen eerst zelf onder de knie te krijgen. Het lijkt eenvoudig. Tot je er aan moet beginnen. Wel ik heb veel uren gesleten en versleten om mijn weg te zoeken en te vinden in deze wirwar van mogelijkheden. Eigenlijk ben ik helemaal niet waar ik wilde zijn begin 2015. Maar ik kan er mee leven. Je kan nu eenmaal geen websites bouwen zonder het nodige zweet te plengen. Ik moest gewoonweg door deze fase worstelen. Harken naar inzichten, was het. Het gevoel hebben dat je de klokken hoort luiden, maar dat je niet precies weet waar de klepel hangt.

Maar toch. Gaandeweg begint alles in zijn plooi te vallen. Voor wie interesse toont in deze ontwikkeling kan deze trouwens voortdurend life meemaken. Vallen en opstaan van de webmaster staan online. Gisteren het logo aangepakt, en op een paar details na, ben ik er best tevreden mee. Meer en meer doemt het beeld van wat het werkelijk moet worden voor mijn geest op. Binnen enkele weken zal de nieuwe plek volledig operationeel zijn en kan er begonnen worden aan de inhoudelijke invulling. Werk voor elke dag. Elke dag wat nieuws. Streekgeschiedenis als het nieuws van de dag. En dat in een eigentijdse webomgeving, het jaar 2015 waardig. Met Twitter, Facebook, Linkedin, Youtube, Pinterest geïntegreerd en nog veel meer moois. En wat ook speciaal wordt: ook beschikbaar voor jullie smartphones en ipads. Zo. Ik heb weer het laatste nieuws rond mijn werk op papier gezet. Tot binnen enkele weken, ik stap nu eerst naar de bakkerij en ga eens koekeloeren of er verse broodjes zijn.

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>