Zonderling geval te Passendale

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       3 weeks ago     125 Views     Leave your thoughts  

Het lijk van een oude man ontdekt

Zaterdagmorgen 25 januari, omstreeks 8u, werd tussen het gehucht ‘t Wieltje en Passendale, achter het gedenkteken van ‘s Graventafel (monument opgericht ter nagedachtenis van ‘The New Zeeland Division’ die de 4de oktober 1917 daar een verwoede slag leverde), het lijk ontdekt van de 75-jarige Polydoor Sedeyn, van Sint-Jan bij Ieper.

Bovenvermeld gedenkteken is omzoomd met een hofje en enige boompjes. Het naastgelegen huis is op een 50-tal passen van het monument verwijderd; een ander ligt op een 22-tal meter. Door de buren werden er ‘s nachts geen verdachte geruchten gehoord.

Is de ongelukkige Polydoor een natuurlijke dood gestorven of werd hij in een hinderlaag gelokt? Dit valt te betwijfelen. In elk geval heeft hij maandagavond 20 januari nog samen met zijn familieleden doorgebracht. Dinsdagmorgen werd de zoon, waarbij de man inwoonde, ongerust omdat zijn vader nog niet naar beneden gekomen as. Hij ging kijken naar zijn kamer maar de ouderling was verdwenen. Het vensterraam stond open. Aanstonds werden inlichtingen ingewonnen, maar niemand kon de minste aanduiding verstrekken.

Werd de ongelukkige naar buiten gelokt of leed de man aan zinsverbijstering? Alleszins moet hij van het 2 meter hoge venster naar beneden gesprongen zijn. Maar waar zou hij dan gedurende al die dagen en nachten geweest zijn, gezien men de man aangetroffen heeft enkel met een onderbaai, hemd en één kous en dat niemand hem intussentijd gezien heeft.

Ook kan de man niet gestorven zijn dinsdagnacht, omdat het lijk zaterdagmorgen toen het gevonden werd nog in de beste staat verkeerde. Is de man gestorven aan een hartkwaal door de grote koude? Dit kan verondersteld worden. Maar hoe lang hij juist met het aangezicht op de grond en hoe komt het dan dat die ene hand zo krampachtig in de aarde gedrukt was en dat de kiezelsteentjes die daar voorhanden zijn, weg waren, daar waar het lijk lag, zodanig dat de aarde bloot was?

Dit alles is een raadsel, dat zal moeten opgelost worden. De rijkswacht van Moorslede stelde het onderzoek in en dokter Vermeulen van Passendale deed de lijkschouwing. Het lijk werd naar het oudemannenhuis van Passendale overgebracht.

De afgestorvene was door iedereen geacht en bemind, zodat men denkt dat wraakneming uitgesloten dient te worden.

Uit de Poperingenaar van 2 februari 1936

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>