Zware ontploffingen in Zillebeke

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       7 months ago     218 Views     Leave your thoughts  

Nog steeds ontploffingen te Zillebeke : 4 doden

Sedert enige dagen waren twee personen van Izegem hier op zoek naar oorlogsbuit. Ze hadden het vooral gemunt op koperen koppen van obussen. Zaterdagnamiddag rond 3u30 waren ze wederom aan hun gevaarlijk werkje bezig dicht bij de wijk ‘Zwart Leen’.

Ze hadden juist de kop afgedraaid van een schrapnel en wilden de loden bollekens er uit halen toen het tuig ontplofte. Beide mannen bekwamen vreselijke wonden over geheel het lichaam. Daarenboven hadden hun kleren vuur gevat zodat de toegesnelde personen met moeite de vlammen konden uitdoven.

Na ter plaatse het heilig oliesel ontvangen te hebben, werden ze naar het hospitaal te Ieper overgebracht. Een van de mannen is kort na de aankomst in het gasthuis bezweken.

De slachtoffers van deze ramp waren nog niet in Ieper toen de hulp der ambulantie opnieuw ingeroepen werd, ten gevolge van een niet minder vreselijke ontploffing ten huize van de landbouwer E. Lemahieu, voorlopig nog wonende in een barak langs de Meense baan.

Twee van zijn zoontjes, omstreeks 11 à 13 jaar oud, waren aan het werk in een stalleken palende aan de woonkamer. Al met eens dreunde een geweldige knal en een deel van de gebouwen vloog de lucht in. Tussen allerhande stukken plaatijzer en alaam lagen de twee knaapjes afgrijselijk verminkt en schier onkennelijk. In alle voorzichtigheid werden ze naar Ieper overgebracht, waar ze ‘s avonds bijna tezelfdertijd gestorven zijn.

Uit ‘De Poperingenaer’ van 1924 – www.historischekranten.be –

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>