De nieuwe kerk van Vlamertinge

Posted by  ivan.vanherpe@westhoek.net   in       1 year ago     431 Views     Leave your thoughts  

Uit het herlevend Vlaanderen: de kerk van Vlamertinge

De kerk van Vlamertinge werd tijdens de oorlog het meest beschadigd door de brand op zaterdag 12 juni 1915 en door een van die ‘marmieten’ welke de kerktoren in twee scheurden, van boven tot beneden!

De herstelling van de kerk werd, met tussenkomst van het hoog koninklijk commissariaat, uitgevoerd door de aannemer Leon Lootens van Oostende. De werken zijn begonnen in 1920 en reeds op 27 oktober 1922 werden de goddelijke diensten hernomen in de herstelde kerk, welke op 12 juni 1923 gezegend werd door de eerwaarde heer deken Delaere van Ieper.

De vroegere bouwtrant werd in acht genomen, uitgezonderd voor de torennaald. Deze naald is aan de voet verbreed, zodat de ‘wandeling’ met stenen leuning nu ontbreekt. Nochtans zou menigeen zijn voorkeur gegeven hebben aan de vorige bouwtrant van de naald.

Andere veranderingen werden nog gedaan: het verhogen van de middenbeuken, het afschaffen van pilaren en het maken van een zijdeur langs de kant van de vont, enzoverder.

Deze zware toren, die geheel de omtrek beheerst, meet 58 meter en 37 centimeter, inbegrepen 17,39 meter voor de naald en het 6 meter hoge kruis. De haan van de kerktoren weegt 11 kilo.

Aan de toren ontbreken er nog onder andere; de klokken, het donderscherm en het uurwerk. Het is te hopen dat, gezien de uitbreiding van het dorp, er uurplaten langs de vier kanten zullen geplaatst worden!

Uit ‘De Poperinghenaar’ van juni 1923 – www.historischekranten.be –

Vlamertingekerk

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>