Dodelijke plaag in Dikkebus

Posted by  info@dekroniekenvandewesthoek.be   in       5 years ago     2515 Views     Leave your thoughts  

wat voorafging…

 

1 december 1914, dinsdag. – geheel den dag nogal veel kanongeschut. Anders niets bijzonders. Door de overbevolking, de slordigheid van de soldaten en alle gemis aan reinigheidsdienst en misschien nog Veel andere oorzaken is een ziekte ontstaan op de streek, een afloop die bijna algemeen wordt. Sommige mensen lijden er weinig door, doch bij Veel oude en kranke mensen wordt die plaag dodelijk. Ook zullen er van nu voort weinig dagen voorbijgaan zonder ik eene berechting te doen heb. Iets wat de gezondheidstoestand van Dikkebus niet verbetert het is dat er ten allen kante dode paarden liggen en de Fransen verwaarlozen ze te begraven. Vandaag mis gezongen ter ere van St-Elooi. Van nu voort zullen wij omtrent alle dage mis zingen. Er zijn minder soldaten op de parochie dan gewoonte.

2 december, woensdag. – Geheel den dag veel geschut. Anders niets bijzonders.

3 december, donderdag. – Weinig geschut. In de namiddag biecht voor 1ste vrijdag. Bezoek van mijnheer pastoor.

4 december, vrijdag. – Gezongen mis met uitstelling. 200 communies. Om 8 uur requiemmis door aalmoezenier voor kapitein der artillerie gedood in de schuur van het Bellegoed. Na de mis wordt het lijk vervoerd naar Boeschepe waar de begraving plaats heeft. Heel de batterie is in de mis. Veel bommen vallen aan Ieper Kruisstraat.

5 december, zaterdag. – Veel schrapnels vallen in den vijver. Ook rond de burgemeester, zelfs op het land waar zij bezig zijn met suikerijen uit te doen. Ook 2 vallen aan het Zweerd.

6 december, zondag. – 150 communies. Om 8 1/2 soldatenmis waarna wijding van een groot kruis geplaatst in de weide van Mr Thevelin boven de grote gemene begraafplaats. Op het kruis staat geschreven dat het gegeven is door de brancardiers van de 32ste divisie ter ere van hun gesneuvelde broeders. Ik zing de hoogmis om 10 uur. Om 3 uur de vespers, paternoster lof door aalmoezenier. E. H. Pastoor komt naar Dikkebus. Vandaag veel kanongschot en veel vliegmachines.

7 december, maandag. – Het is zeer slecht weer. In de namiddag biecht voor het feest van morgen. 50 biechten. Nog waren E.H. pastoor en ik en koster in de kerk toen een verschrikkelijk bombardement begon voor onze parochie. Het duurde van 4 1/4 tot 6 1/2. Ditmaal waren het niet enkel schrapnels maar ook grote bommen waarvan sommige voorzeker wel 24 centimeter diameter. Wij verborgen ons in het sacristiemagazijn en omtrent alle 5 minuten een vreselijke zoef en een verschrikkelijke ontploffing. Geheel het machtig kerkgebouw daverde, verscheidene malen hoorden wij het glas op de grond vliegen. Voorzeker zijn stukken ijzer en kogels door de ruiten gevlogen; het waren benauwelijke stonden. ’s Anderdaags kon men bestatigen waar ze gevallen waren. Op het land voor het schoonhuis was een put waar men 2 paarden kon in begraven. Hetzelfde voor het huis van weduwe Alfons Gontier (al de ruiten waren uit de serre). Nog zulk een put langs de gravier over Isidoor D’Hellens ook bij het neer plaatske in de weide van Goethals. Ook in burgemeesters weide. Een schrapnel op de maalderij van het molenhuis. Geen waren gevallen op huizen maar nochtans veel huizen waren beschadigd door de stukken ijzer en kogels. Veel ruiten uitgeslagen. Gelukkig geen mensenlevens te betreuren.

8 december, dinsdag. – Feest van O.L. Vrouw Onbevlekt. 150 communies. Weerom gaan sommige mensen vluchten. Eenige bommen ontploffen op korten afstand van het dorp.

9 december, woensdag. – Zeer slecht weer, de soldaten die van de tranchées komen zijn afschuwelijk van de modder. Op sommige· plaatsen staan de tranchées vol water. Ook veel soldaten hebben vervroren voeten van de koude en natte. Wat zijn ze te beklagen! Het volk in het algemeen heeft er veel medelijden mee. Nochtans door dat er zoveel boze soldaten en deugnieten bij zijn is dat medelijden wat verminderd. Zo moeten het dikwijls de goede met de kwade bekopen. In onze waskeuken hebben wij nu fantassins des Montagnes (rode broeken en platte blauwe klakken). Wij zijn er minder content van dan over de chasseurs alpin (deze droegen wijde blauwe stropbroeken; blauwe vest, blauwe klakken en blauwe kapmantel). Bij hun aankomst hier wierden zij eerst aanzien als zeelieden. Het waren moedige en welgeoefende soldaten. De Duitsers waren er benauwd van en noemden ze ‘Zwarte duivels’. Hier zijn nu ook alle soorten van troepen, Veel Zouaven met hun wijde roede stropbroeken, kort vestje en Turkse klak. Ook tirailleurs Algériens, met hun halfzwart wezen, grijze stropbroeken en kapmantel (deze laatste half wild mochten niet veel alleen gelaten worden, en meer dan eens heeft men in de streek van hun boze toeren gehoord). Er was hier die tijd maar weinig paardenvolk, maar er waren er van soorten, meest chasseurs en Huzaren, toch enige dragonders en curassiers ook eenige spahis (Algerijns paardenvolk’).

In de voornoen vertrekt de ambulance van de 32ste divisie, waarvan wij nogal tevreden waren. Ze gaan zich installeren op de hofstede van Vandenbussche langs de kalsijde Clytte-Reninghelst. De état-major van 31ste divisie vertrekt ook in de namiddag. Vandaag komen hier veel kisten toe met kleerstoffen gezonden voor de soldaten. Zeer veel panen broeken. Van nu voort immers zal men in het Belgisch en Frans leger van soorten van kleren zien en dikwijls zal het moeilijk zijn de soort van volk te verkennen. Elke avond wordt er ook wijn uitgedeeld aan de soldaten. Er wordt een poste de secours ingericht bij Benj. Dequeker en Emiel Thulie, ook verscheidene soldaten zullen daar begraven worden. Er is weinig geschut geheel den dag. Nochtans in de voornoen vallen schrapnels bij Benj. Dequeker. Om 3 uur namiddag begraving van kapitein Planche, heel de compagnie woont de begraving bij en bewijst de laatste eer.

10 december, donderdag. – Enkel l mis. Weinig geschut en slecht weer uitgenomen om 12 uur ’s nachts geweldig geschut gedurende een half uur. Veel passage van Zouaven en Turcos. Om 3 uur begraving van kapitein Valant du Picq van de tirailleurs Algériens. Laatste eerbewijzen door heel de compagnie. Van nu voort is hier meer winkelwaar te krijgen; kaas, chocolat, biscuits, zout enz. Maar alles is peperduur en toch is de waar seffens uitgeput. Nu wordt er buitengewoon veel wijn verkocht, niet alleen in de herbergen, maar ook in winkels, hofsteden en andere huizen, zelfs veel die er mee rondventen langs de straten en hofsteden. De prijs is maar 2 fr meer en welhaast 1,50 fr. Bier wordt er nog maar weinig verkocht, doch veel korte dranken, brandewijn en cognac. Men kan hem gemakkelijk overblauwen en zo een schone stuiver winnen. Toch ziet men maar weinig dronken soldaten. In enige winkels verkoopt men ook champagne. Tegenwoordig wordt er nievers achter geen patenterecht gekeken. De mensen beginnen zich te reschieren om wat in te doen. Ook kan men gemakkelijker aan de waar alhoewel het nog moeilijk is. Het is meestal met Belle dat men nu zaken doet, ook met Poperinge.

11 december, vrijdag. – Geheel de nacht verschrikkelijk kanongeschut langs Langemark, Reninge en niet min hevig geweerschot langs Voormezele. Langs Boezinge is de toestand verbeterd en te Voormezele hebben de Fransen ook 2 tranchées weergenomen. In de namiddag vallen enige schrapnels rond Den Hert. Vandaag komt een nieuwe ambulance toe, deze van de 3lste divisie. De hoofdaalmoezenier is Mr Byrot, vicaris generaal van Albi, schrijver van verscheidene werken. Zijn ordonnance is ook priester. Mr Byrot is zeer welsprekend en werkzaam. Bij deze ambulance zijn minder priesters dan bij de andere. 4 missen. Zij kantonneren ook bij Jules Noyelle.

12 december, zaterdag. – Vuil slecht weer. Kalme nacht en voornoen. ’s Achternoens wat geweldiger. In de nacht komen hier officieren logeeren, die alles breken en vermoorden wat hun onder handen valt. Ik geef hun een welverdiende berisping. Zij schijnen er niet mee gediend en vertrekken naar een ander logement, schone hielen!

13 december, zondag. – 80 communies. Missen om 7, 8, 9, 10 uur. 9 uur soldatenmis met prachtig sermoen van Mr Byrot. Schrapnels vallen rond het hof van Jules Verschelde. Te Kemmel bij Oscar Gesquiere zijn nu Engelsen gekantonneerd, hun front gaat tot bij Wijtschate. Er is sprake dat op Dikkebus ook welhaast de Engelsen zullen komen de Fransen vervangen.

14 december, maandag. – Vandaag willen de bondgenooten in het zuiden van Ieper eens proberen of er geen middel is de Duitsers achteruit te drijven. En daarom hebben zij besloten een algemene attacke te doen. Deze begint om 7 uur juist en dat met alle geweld. Nooit van geheel de tijd van de Fransen heb ik de kanons in zulk groot getal en met zulke snelheid zien schieten. Gedurig uren en uren lang schoot het kanon al zo zere of tellen. Zware kanons waren geplaatst over Peirsegaeles en over den Vijver rond Goudeseunes stonden zij zeer dikke. Het was verschrikkelijk en toch wij hoorden het graag omdat we hoopten dat de vijand zou moeten plaats maken. Het voetvolk ook begon welhaast de aanval en ze sprongen uit hun tranchées met de bayonnet voorop. Och wat bloed heeft er dien dag op Wijtschate en Voormezele gestroomd! Helaas de aanval heeft niet gelukt gelijk men het verhoopt had. Op Wijtschate maken de Engelsen zich meester van een bos, maar op Voormezele en Vierstraat werden de Fransen onverbiddelijk door de Duitse mitrailleusen weggemaaid.

Veel zijn er gevallen tussen de Fransen en de Duitse tranchées, wiens lijk men nooit heeft kunnen halen en verschillige maanden nadien vertellen de Engelsen die daar de Fransen vervangen, dat er nog veel Franse soldaten voor de eerste tranchées te rotten liggen. Maar hebben de bondgenoten grote verliezen, de Duitsers moeten er ook veel hebben, immers de Franse 75 moeten verschrikkelijke vernieling in de vijandelijke rangen gezaaid hebben. Goede kanons, goede schutters en in zulk groot getal. Het kanongeschut duurde tot 6 uur ’s avonds. Wanneer het donker was heb ik geweest zien op het kerkhof en hetgeen ik zag van vuur en vlammen en hoorde van geschut was onbeschrijflijk. Het was een verschrikkelijk vuurwerk! Men ging het een wonder en groots en schoon schouwspel mogen noemen had helaas dat alles niet moeten dienen om mensen te doden.

De Duitse artillerie bleef ongelukkiglijk ook niet onledig en onze kanons werden ook verschrikkelijk beschoten. Bij het vijverhuis werden verscheidene Franse kanoniers gedood en gekwetst en nochtans men zag de kanoniers toch gedurig voort met munitie rijden. De ambulance van de 32ste divisie die sedert verscheidene dagen weg was, kwam ook weer voor de attaque. Na de noen besloten de dokters van eens te gaan zien naar de Vierstraat om beter het gevecht te aanschouwen. Zij waren gekomen aan het hof van Marcel Verschelde bij de Kleine Vierstraat toen al met eens eene grote bom bij hen ontplofte. Helaas 2 dokters werden op slag gedood en 3 gekwetst waarvan 1 ’s anderdaags overleed. Zij werden begraven te Reningelst.

Vandaag komt de brave interprête voor de Duitse krijgsgevangenen weerom zetelen in onze salon. Ongelukkiglijk hij heeft geen werk. Nochtans de Engelsen te Kemmel maken 50 krijgsgevangenen.

15 december, dinsdag. – De Fransen verliezen hun moed niet en weerom om 7 uur zij attakeren met hetzelfde geweld. Het geschut vermindert met de noen doch duurt toch geheel de dag. Jammer dat de pogingen van de moedige Fransen niet beter gelukt zijn. Nu beginnen we te voelen dat we hier de oorlog hebben voor heel de winter.

16 december, woensdag. – Guldenmis waarin 250 mensen tegenwoordig. Ik doop een kind van Kemmel, daar zijn immers geen priesters meer. Weinig kanongeschut.

17 december, donderdag. – Redelijk kanongeschut. Veel vliegmachines. Veel Belgische soldaten vermaken de routen. In den namiddag begraving van kapitein Lafiteau, zeer moedig man, gisteren doodgeschoten en overgebracht naar de hofstede van Ch. L. Hoflack. Daar moet ik het lijk gaan afhalen. De hele compagnie woont de begraving bij en bewijst de laatste eer.

purchase generic levitra Whether Iverson will receive that guidance in time to rescue his career is uncertain. They are more attentive their website order cheap viagra to their roles at home such as cooking, house keeping and bonding with their children. Take medical advice if you have cialis viagra sale eye diseases like anemia, cancer, high or low blood pressure, irregular heart rhythm, heart failure, unstable chest pain, certain eye disorders, deformation of the penis or have history of such conditions or take protease inhibitors for the treatment of HIV. Although, the effect of this kamagra oral jelly depends on the force of the impact, the way you were seated in the car and if you use the product, you will not get the same effect of female viagra canada .

18 december, vrijdag. – Redelijk kanongeschut. Rond middag begraving van sergeant Bertrand, genie.

19 december, zaterdag. – Het kanongeschut is heel de dag zeer geweldig. De Fransen hebben nieuwe grote kanonnen geplaatst op de weide van Vandepitte en Verpoort over het kasteel van Mr Hendrickx. Reeds staan er veel kanons langs de dreef van het hemelrijk naar de kapel van Frezenberg bij het kasteel van Mr Hendrickx. Al die kanonnen schieten geweldig. De Duitsers ook zenden bommen in de voornoen langs het Hallebest en in de nuchtend en ’s achternoens rond de vijver en de burgemeesters. Bij de burgemeester was het zeer benauwlijk. Ook het geweerschot was in de achternoen buitengewoon geweldig.

20 december, zondag. – In de missen van 9 en 10 uur is de kerk vol soldaten. In de mis van 9 uur prachtig sermoen door den aalmoezenier Mr Byrot (vergelijking tusschen de ellende van Jezus’ geboorte en de ellende en de ontberingen van de soldaten in de tranchées. Uit het een lijk uit het ander zal nieuw leven en grootheid voortspruiten). Veel missen door priesters brancardiers. Ook door priesters soldaten. Om 9 uur op 0.L.Vrouwaltaar doet de Jesuiët luitenant de Girande mis. Hij was gedecoreerd van het erelegioen en heel Frankrijk door bekend om zijn heldendaden, uitermate bemind van zijn soldaten. Morgen helaas zal hij door een kogel getroffen worden terwijl hij bij de tranchées de begraving doet van 2 chasseurs-alpins. Hij is begraven te Zillebeke aan de verbrande molen. Bijna al de soldaten worden ter plaatse zelf begraven waar ze vallen, maar de officieren worden gewoonlijk in de kerkhoven van de bewoonde dorpen begraven.

In de voornoen weinig Frans geschut, in den achternoen wat meer, maar heel de dag veel Duits geschut. Veel bommen vallen aan de vijver en rond de Krommen Elst waar een kapitein en 2 sergeanten van artillerie doodgeschoten worden. Het is veel verslecht voor de Krommen Elst sedert er kanonnen in de dreve van Mr Hendrickx staan. – Om 2 1/2 vespers. In de avond veel geweergeschut. De Duitsers hebben de Engelse kust gebombardeerd.

21 december, maandag. – Weinig geschut, enige bommen over de vijver. Op de Vierstraat wordt een Frans munitiemagazijn in brand geschoten. De Duitsers zitten nu op minder dan 10 minuten van de Vierstraat en ook maar 10 minuten van de plaats van Voormezele. De hoop en de moed van veel Franse soldaten is verflauwd. Veel beginnen nu te bekennen dat de Duitsers sterk en welingericht zijn. H. Wullepit is vandaag naar Langemark geweest. Rond zijn huis heeft hij geen enkel soldaat meer gezien. Het is alsof het in de streek al dood ware.

22 december, dinsdag. – De Belgische werkers (meest paardenvolk en kanoniers zonder paarden en kanonnen, ook voetvolk van de oudste klassen) komen op 2 of 3 hofsteden kantoneren en nemen ook hun intrek in de pastorij. Daar doen zij vooreerst een grote kuis, want het is er verschrikkelijk vuil en zij steken ook ruiten in, maar zij nemen glas uit de kaders. Er zijn ruim 300 Belgische werkers op de parochie. Grote bommen vallen vandaag op het zothuis te Ieper. Ieper zelf wordt minder gebombardeerd.

23 december, woensdag. – Sedert er kanonnen staan aan het kasteel Vandenpeereboom wordt die kant zeer gebombardeerd. In de voornoen waren de zonen van Henri Derycke samen met een vluchteling op het loofveld bezig met loof te trekken toen al met eens een bom viel bij hun. Jules Derycke, 25 jaar, en een vluchteling werden op de slag gedood. Maurits, 20 jaar, erg gekwetst. De arme jongen wordt vervoerd naar het hospitaal van Poperinge, waar hij ’s anderdaags sterft. Beiden waren brave jongelingen, leden van onze jonge Katholieke wacht van Dikkebus. In de namiddag Franse artillerie-atakke.

24 december, donderdag. – Geheel den nacht geweldig geschut bijzonderlijk met de geweren. Ook hevig heel de dag. Geheel de dag zeer veel biechten. De aalmoezenier komt in de kerk met de avond en blijft er biecht horen voor de soldaten tot middernacht.

25 december, vrijdag. – Kerstdag, gevroren. Gisteren reeds hebben de priesters alle toebereidselen gemaakt voor de middernachtsmis. De vensters hebben zij overspannen met stof opdat de Duitsers het licht van onze kerk niet zouden bespeuren. Om middernacht zingt de aalmoezenier Mr Bierot de kerstmis met groot muziek door de priesters. Bijna heel de kerk is vol soldaten, ook enige burgers. De generaal en de hoge officieren zijn er omtrent al. Veel die anders nooit naar de kerk gingen houden aan de kerstmis. Prachtig sermoen en zeer veel communies. Na de mis gaan de soldaten een lekkere maaltijd doen en een goed glas drinken uit de kostbare geschenken die hun door de liefdadigheidscomiteiten gegeven wierden ter gelegenheid van Kerstdag. Om middernacht met slag van 12 uur werden 12 kanonschoten naar de vijand gezonden.

Nog op verscheidene plaatsen werd er een rniddernachtsmis gedaan. Op St-Hubrecht in de schuur van Henri Baes, in deze van Gustave Desmarets, bij het kasteel van Madame De Gheus ook op de Vierstraat op 800 meter van de Duitsers. De burgers ook zijn wel naar de mis gekomen en ter heilige Sacramenten genaderd. 450 communies. Van 5 uur tot 11 1/2 wierden gedurig missen gedaan op 3 altaren. Het is zeer moeilijk om was te vinden en daarom zijn wij op het einde verplicht van bougies te gebruiken. Vandaag hebben de Fransen nogal redelijk geschoten maar de Duitsers weinig.

26 december, zaterdag. – 2de Kerstdag. 80 communies. In de nuchtend vorst en ’s avonds regen. Rond de noen vallen bommen in den vijver. Op het kerkhof zien wij wel de Duitse tranchées langs de kant van Wijtschate. Dit dorp is grotendeels verwoest. De toren staat er nog, maar de naald is af, en hij is ook in sommige plaatsen doorschoten. Er is ook poste de secours in de ‘Risquons-tout’.

27 december, zondag. – 150 communies. Veel missen. Soldatenmis met sermoen. Het is de eerste zondag dat er weerom rondgegaan wordt voor stoelgeld. Geheel de nuchtend en bijna heel de dag veel kanon- en geweerschut. De Duitsen attaqueren langs Zillebeke. Ze lukken er in 2 tranchées te winnen en pakken 2 mitrailleusen. De Fransen zullen ze trachten weer te pakken, daarom gaan veel troepen naar de tranchées. Het gevecht is heel de dag zeer geweldig geweest. Jongelingen van de klas van 14 in oefening te Montebourg schrijven dat zij welhaast naar het front zullen moeten komen. De gebroeders Minne van Dikkebus werkzaam in Frankrijk zijn binnengegaan als vrijwilligers.

28 december, Maandag. – ’s Nuchtends om 8 1/2 wordt de schuur van Florent Lievens, van over de vijver, in brand geschoten door de Duitsers. In de namiddag vallen bommen in de vijver, in de weide van J. Thevelin en bachten het Zweerd. Alle huizen en hofsteden zijn nog gedurig vol soldaten, allen Fransen, uitgenomen 3 of 4 Belgische werkers. Sedert het begin van december zijn er nievers geen Engelsen meer, uitgenomen bij Oscar Gesquiere.

29 december, dinsdag. – In de voornoen om 10 uur ga ik een berechting doen langs den kant van Kemmel. Ik bemerk dat de toren van de berg omvergeschoten is. Reeds sedert verscheidene weken waren er hollen in. Hij schijnt nu nog enkel 3 of 4 meter hoog. Het is ongelooflijk wat al munitie de Duitsers aan die toren verspeeld hebben. Een Frans officier verzekerde me dat die toren tenminste een miljoen aan de Duitsers gekost heeft. Er staan 2 zware Engelse kanonnen aan de Bruloose, tussen Kemmel en Loker. Bij mijn terugkomst vallen veel bommen aan devn vijver. Al met eens zie ik achter een zwarte rook, een witte rook opgaan en dan de vlammen. Het is het hof van Alouis Callens van Voormezele, over de vijver, dat in brand staat.

De rook van de Duitse schrapnels is een witte rook, een grote wolk in de lucht en die gewoonlijk veel verder is dan hij wel schijnt. De rook van de Duitse bommen is een zwarte die uit de grond komt, daarom noemt het volk de bommen ‘koolbakken’. Nochtans van sommige kleine bommen heb ik ook nog een witte rook gezien. Wat de schrapnels aangaat die naar de vliegmachines gezonden worden. de rook van de bondgenoten is wit, deze van de Duitsers is zwart. De wind is zeer geweldig. Het is verschrikkelijk vuil en in de tranchées staan de soldaten tot aan de knieën in het water.

Bijna al het volk is teruggekeerd op de parochie en er zijn daarbij misschien nog wel 2500 vluchtelingen. Sommige boeren hebben er nog wel 50, een nog meer dan 100. De gezondheidstoestand is zeer slecht, bijzonderlijk onder de oude mensen en de kinderen. De afloop heerst algemeen, ook reeds hier en daar een geval van typhus. Sedert 5 weken van hier heb ik dagelijks berechtingen en begravingen, meest van vluchtelingen. Ook wordt niets gedaan voor de openbare gezondheid. Gij kunt nooit geen 200 meter ver gaan of ge vindt hopen verrot vlees of dode peerden. Alle water is besmet. Men vraagt zich af wat zal er met ons volk gebeuren?

In de winkels kan men nu reeds verscheidene soorten van waren krijgen. Er zijn er die dagelijks wel 100 kilo kaas verkopen. Men betaalt hem 5 fr de kilo. Petrol 1,20 fr de liter. Geen boeren kunnen dorsen doordat alle schuren vol soldaten zijn. Sommige boeren verkopen hun beesten. Het zijn de beste, want van nu voort. zal er niet veel meer aan te verdienen zijn. De zwijnen zijn zeer geminderd en gelden nu 1.15 de kilo tegen 65 centiem te Allerheiligen. De boeren worden ook veel stro bestolen, waarvan veel met graan in, zo zijn hele graanschelven in een paar dagen weggedragen. Ze slapen er op en strooien het onder hun peerden. Sommige boeren vinden verscheidene zakken graan met hun schuur en de slaapplaatsen van de soldaten uit te kuisen. Wat omtrent nievers te vinden is dat zijn sulfers. De mensen moeten hout spletten en zich alzo verhelpen gelijk in de oude tijd. De bougies zijn zo raar niet meer, maar toch is er nog schaarsheid.

30 december, woensdag. – Weinig geschut. De Fransen hebben nog wat moeten wijken langs de kant van Zillebeke. Die grote schuld is aan de Senegalezen. Deze zijn moedig en onbevreesd voor de dood, maar ze zijn benauwd van het gerucht van het kanon en hun bijgeloof zegt hun dat eens dat zij door eene bom geschonden zijn ze naar de hemel niet kunnen gaan. Alzo naderen de Duitsers allengskens de stad Ieper.

31 december, donderdag. – De état-major van de 3lste divisie is weergekeerd van De Clytte naar Dikkebus. In de achternoen vallen grote bommen langs deze kant de vijver. Middernacht om het jaar te sluiten verscheidene groote kanonschoten. Zo eindigde het oorlogsjaar 1914. Mocht het jaar 1915 dat we intreden het jaar wezen van de zegepraal en vrede. het Is de grote wens van iedereen!

In het jaar 1914 zijn op Dikkebus 66 personen overleden waarvan 51 sedert Allerheiligen, waaronder 28 vluchtelingen. 45 geboorten waarvan 10 vluchtelingen.

Doktoren kan men zeer moeilijk vinden. Mr Thevelin van Reningelst zit in Holland. Mr. Verbeke van Vlamertinge is overlast van werk en heeft reeds genoeg met zijne oude klanten. Veel vragen dan de militaire dokters. Deze zijn in het algemeen nogal gedienstig, maar kunnen niet regelmatig bezoeken en veranderen veel. Ook sommige zieken begeren ze niet. Helaas hoeveel zieken die maar half hebben kunnen bezorgd worden.

lees verder hier

Uit ‘De oorlog te Dickebusch en omstreken 1914-1918’ van A. Van Walleghem

Vlaamse geschiedenis zoals je die nog nooit beleefd hebt!

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>